La Editura Litera a apărut de curând volumul „Gestapo – Poliţia secretă a lui Hitler” de Rupert Butler, o descriere a istoriei celui mai sângeros aparat represiv care a existat vreodată. Rupert Butler s-a specializat în cercetarea istoriei naţional-socialismului din Germania, a poliţiei secrete naziste şi sovietice, precum şi a celui de-Al Doilea Război Mondial în ansamblu. Volumul a fost distribuit la mijlocul lunii iulie şi împreună cu “Săptămâna Financiară”.
Volumul semnat de Rupert Butler este bazat pe documente de arhivă şi pe declaraţii ale martorilor şi surprinde mecanismele interne ale organizaţiei, structura ierarhică, precum şi modul în care decurgeau arestările şi interogatoriile, cu metodele de intimidare şi persuasiune aferente, de la bătăi până la tortură.
Pentru o viziune mai cuprinzătoare asupra evenimentelor, autorul completează etapele esenţiale ale ascensiunii nazismului cu o prezentare bine documentată a modului în care au sfârşit cei care au pus în funcţiune una dintre cele mai eficiente structuri criminale ale istoriei moderne. Lucrările procesului de la Nürnberg, ce au urmat înfrângerii Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial, pun astfel într-o lumină rece şi fără menajamente motivaţiile principalilor criminali de război implicaţi în activităţile Gestapoului, din păcate, fără Himmler şi Heydrich în boxa acuzaţilor.
Pe lângă sursele documentare alese cu grijă, cartea conţine fotografii cu un puternic impact vizual, ce întregesc demersul autorului de a prezenta o istorie a temutei organizaţii cu sediul pe Prinz Albrecht Strasse nr. 8. Fotografii ce înfăţişează străzile Vienei spălate de evrei în genunchi sau bombardarea satului Lidice ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva textele cărţii însoţesc mai degrabă nişte imagini care vorbesc de la sine decât invers.
Rupert Butler a publicat până acum numeroase cărţi dedicate istoriei nazismului, printre care Gestapo: The Truth Behind the Evil Legend („Gestapo: adevărul din spatele legendei malefice”), The Black Angels: A History of the Waffen SS („Îngerii negri: o istorie a Waffen SS”) şi Legions of Death: The Nazi Enslavement of Eastern Europe („Legiunile morţii: sclavizarea nazistă a Europei de Est”).