În această vară, în seria de autor „Orhan Pamuk” a Editurii Polirom, va apărea volumul “Muzeul inocenţei” de Orhan Pamuk, în traducerea Luminiţei Munteanu.
Surprinzând deopotrivă faţa modernă şi tradiţionalistă a Istanbulului, “Muzeul inocenţei” (publicat în Turcia în 2008) urmăreşte pe o perioadă de aproape treizeci de ani iubirea obsesivă a lui Kemal, moştenitorul uneia dintre cele mai înstărite familii din oraş, pentru frumoasa Füsun, o verişoară îndepărtată, de condiţie modestă, care lucrează ca vânzătoare într-un butic. Această pasiune indestructibilă, bolnăvicioasă, devastatoare, conştientizată abia în clipa în care Füsun nu mai poate fi a lui, îl împinge pe Kemal să se înstrăineze treptat de lumea opulentă în care trăieşte, să facă din cina luată în fiecare seară împreună cu familia femeii iubite singura bucurie a vieţii sale şi să colecţioneze răbdător micile obiecte pe care ea le atinge, până cînd casa lui se transformă într-un vast muzeu. Pamuk descrie cu măiestrie criza identitară a tinerilor turci, sfâşiaţi între libertatea stilului de viaţă occidental şi încorsetarea celui tradiţionalist. „Pamuk a creat un roman despre iubirea romantică ce merită să stea alături de Lolita, Doamna Bovary şi Anna Karenina.“ , a scris ziarul Financial Times.
ORHAN PAMUK (n. 1952) este unul dintre cei mai valoroşi şi mai originali reprezentanţi ai literaturii turce contemporane. A studiat arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul, însă a abandonat cursurile după trei ani, înscriindu-se la Facultatea de Jurnalism, pe care a absolvit-o în 1976. Din 1974 s-a dedicat aproape în întregime scrisului, publicând mai multe romane şi cărţi de non-ficţiune elogiate de critică şi traduse în peste cincizecide limbi, dintre care au apărut până acum în limba română: “Fortăreaţa albă” (1985), “Cartea Neagră” (1990), “Viaţa cea nouă” (1994), “Mă numesc Roşu” (1998) şi “Zăpada” (2002). Cariera sa literară a fost recompensată cu numeroase premii, precum: The Independent Award for Foreign Fiction, Prix de la Découverte Européenne, Prix du Meilleur Livre Étranger sau Prix Médicis Étranger. În 2006 i-a fost decernat
Premiul Nobel pentru Literatură, deoarece, „în căutarea sufletului melancolic al oraşului său natal, a descoperit noi simboluri pentru înfruntarea şi împletirea dintre culturi“. „Pamuk este un povestitor înzestrat cu pasiunea şi vigoarea narativă a unei Şeherezade.“, a scris New York Times.
Superba cartea. Am inceput-o si eu de cateva zile. Pur si simplu nu o mai las din mana. Recomand. Voi reveni cu un alt comentariu dupa ce o termin (sper sa nu se mai termine de fapt, e pur si simplu extraordinara).