Mâine, 15 iulie 2010, ora 13:00, la Centrul European al Diversităţii Culturale – Castelul Apafi (Dumbrăveni, Judeţul Sibiu) are loc inaugurarea Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni, “ARCA”.
Evenimentul a fost posibil datorită susţinerii acordate de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România împreună cu partenerii săi: Consiliul Local al oraşului Dumbrăveni, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia. Deschiderea oficială se va oficia de către dna. Consilier a Ambasadei Norvegiei în România, dna. Liv Maria Roste, în prezenţa Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei în România, ai reprezentanţilor Parlamentului şi Guvernului României, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului A.R.C.A. – Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, proiect care vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură. Este pentru prima dată în România când, în cadrul unui parteneriat public-privat, se desfăşoară reabilitarea unui castel, monument istoric, în scopul restituirii acestuia către comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltării economice durabile şi al coeziunii sociale.
Proiectul a avut drept primă etapă reabilitarea spaţiilor în care se deschide colecţia ARCA din cadrul Castelului Apafi, clădire monument istoric ă cărei construcţie a început în anul 1552 şi care pe parcursul timpului a suferit adăugiri şi modificări severe, pentru ca în prezent să aibă nevoie de intervenţii masive pentru recuperarea aspectului de altădată. Astfel, au fost reabilitate patru încăperi şi un hol de acces, adică aproximativ 700 de metri pătraţi care au presupus: fasonarea si finisarea pereţilor precum şi rezolvarea problemelor apărute în timp din cauza intervenţiilor nefericite, refacerea tâmplariei, recondiţionarea zidului porţii de acces, a porţii efective şi a treptelor de acces în castel.
O a doua etapă a proiectului ARCA constă în deschiderea primului spaţiu din cadrul Centrului European al Diversităţii Culturale: Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Este vorba despre o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România. Expoziţia propune un instantaneu între „a veni” şi „a pleca”, valizele expuse în săli simulează o etapă a despachetatului/împachetatului, alternanţa de la starea de instalare şi de locuire la cea de abandon şi exil. Deschiderea Colecţiei a fost posibilă graţie donatorilor armeni locali care au oferit obiecte personale care să ilustreze tematica expoziţiei.