Luni, 26 iulie 2010, ora 13:00, la sediul MCPN din Bucureşti a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de situaţia în care se află Editura Curtea Veche, care nu îşi poate desfăşura activitatea din cauza unui grup de indivizi care – fără a avea vreo hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de partea lor – au blocat fără niciun temei legal accesul în clădirea din strada Ion Mincu nr. 11-sediul Editurii Curtea Veche, sechestrând în mod abuziv întreg patrimoniul editurii. La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţii Editurii Curtea Veche, Iren şi Grigore Arsene, precum şi Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ministrul Kelemen Hunor şi-au manifestat solidaritatea cu Editura Curtea Veche în cadrul acestei conferinţe de presă.
„Ceea ce se întâmplă de câteva zile bune cu această editură importantă din România este ciudat şi inacceptabil. Doresc să subliniez faptul că nu pun în discuţie o hotărâre a justiţiei, dar un lucru nu poate fi acceptat: să fie sechestrat patrimoniul editurii – calculatoare, manuscrise, alte documente. Fiindcă acest patrimoniu nu face parte din casa aflată în proces, şi despre care există sau nu o hotărâre judecătorească definitivă” – a declarat ministrul Kelemen Hunor la conferinţa de presă, subliniind totodată că, doreşte ca fiecare cetăţean sau instituţie să înţeleagă că nu se poate sechestra întreg patrimoniul unei instituţii de cultură, indiferent că este publică sau privată. „Prin această prezenţă a mea la conferinţa de presă organizată la sediul ministerului am dorit să-mi manifest solidaritatea cu reprezentanţii Editurii” – a declarat ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, menţionând că a avut discuţii pe tema clarificării acestei probleme cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
„Tot ceea ce poate face MCPN este să iniţieze demersuri şi să exercite anumite presiuni asupra autorităţilor abilitate pentru rezolvarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii” – a încheiat ministrul Kelemen Hunor.
Editura Curtea Veche a fost fondată in 1998, de atunci îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti pe strada Ion Mincu, numărul 11. Editura publică 200 de noi titluri pe an, are o arhivă de peste 2000 de manuscrise, situându-se printre primele cinci edituri din România.
Reprezentanţii Editurii Curtea Veche acuză faptul că persoana care revendică clădirea a ocupat-o cu forţa, sechestrând bunurile din imobil în data de 17.07.2010.