În perioada 26-29 iulie 2010, Ansamblul folcloric profesionist “CINDRELUL – JUNII SIBIULUI” va fi prezent în Spania, unde va concerta în cadrul primei ediţii a Festivalului „Músicas del Mundo”, în cadrul Festivalului folcloric internaţional din Alicante, precum şi în cadrul programului de vară al Primăriei/Departamentul de cultură.
Spectacolele sunt organizate de Institutul Cultural Român Madrid în colaborare cu Primăria din Soria, Asociaţia Aripi, Universitatea Alicante, Primăria Alicante, Consulatul României din Sevilla şi Primăria din Roquetas del Mar.
26 iulie 2010, ora 20:30, în Plaza Mayor din Soria, ansamblul folcloric profesionist “CINDRELUL – JUNII SIBIULUI” va evolua în cadrul primei ediţii a Festivalului „Músicas del Mundo”. Românii vor fi prezenţi alături de grupuri de muzică cu influenţă etnică din întreaga lume, pentru un public numeros, în cea mai mare piaţă a oraşului Soria, o veche aşezare castiliană, cu un important patrimoniu medieval şi un potenţial turistic important.
În data de 27 iulie 2010, ora 20:00, vor susţine un spectacol la Concha de la Explanada din Alicante, în cadrul Festivalului folcloric internaţional din Alicante. Artiştii ansamblului vor evolua în aer liber, la malul mării. Evenimentul este organizat împreună cu Asociaţia Aripi, Universitatea şi Primăria din Alicante şi se doreşte a fi o oază de cultură tradiţională românească autentică într-o atmosferă turistic-estivală. De asemenea, publicul românesc numeros rezident în zonă sperăm să guste acest moment de folclor de bună calitate.
Pe 29 iulie 2010, ora 20:30, în Amfiteatrul din Portul Roquetas del Mar, Ansamblul „Cindrelul – Junii Sibiului” îşi va încheia turneul în cadrul programului de vară al Primăriei/Departamentul de cultură.
ICR Madrid şi partenerii săi spanioli propun publicului, turiştilor prezenţi în număr impresionant în Spania în această perioadă, dar şi miilor de români rezidenţi aici, trei spectacole de excepţie cu unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri folclorice româneşti. Ansamblul folcloric profesionist “CINDRELUL – JUNII SIBIULUI” reprezintă în acest moment un vârf al artei folclorice de calitate şi savoare etnică, invitaţia pe care ICR Madrid a lansat-o către acest ansamblu fiind şi un semnal în direcţia revenirii la valorile tradiţionale, populare, în cel mai bun sens al cuvântului, către spectacolul de calitate, în care arta tradiţională se adresează publicului larg fără rabat la valoare estetică.
Cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, devenită patrimoniu universal, Junii Sibiului s-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat de-a lungul timpului din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă, în Ansamblu Profesionist Naţional (1991). În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, „bituşca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne. Toate suitele de jocuri şi obiceiuri pot fi adaptate reprezentaţiilor cu 4 -20 de perechi de dansatori, în săli de spectacol sau în spaţii mai puţin convenţionale.Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 400 de turnee efectuate în România, Europa, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când „Junii Sibiului” a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, iar în 2009 a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summitul NATO de la Bucureşti. (http://www.juniisibiului.ro/)