spot_img

AFCN faţă cu valoarea si publicaţiile culturale de pe Net

AgenţiadeCarte.ro v-a prezentat acum câteva zile minuta redactată de AFCN în urma întâlnirii cu reprezentanţii editurilor, redacţiilor de publicaţii, uniunilor de creaţie etc., din data de 17 iunie 2010, la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN). În cele ce urmează, voi face completările necesare pentru ca finanţarea AFCN să fie mai transparentă şi mai eficientă pentru cărţile şi revistele culturale, indiferent de suportul lor.

Înainte de a discuta despre valoare şi despre impactul unui produs cultural de calitate, AFCN trebuie să corijeze o aberaţie strecurată în normele sale de finanţare în vigoare, anume că nu finanţează o revistă culturală decât pentru câteva luni, după ce au fost anunţaţi câştigătorii licitaţiei de proiecte. Nu poţi oferi publicului un produs de calitate dacă printr-o regulă absurdă ai o finanţare condiţionată la două luni şi jumătate, aşa cum se aplică în acest moment. Evaluatorii ştiu că o revistă apare fie săptămânal, fie lunar, cu o politică editorială pe tot parcursul unui an. AFCN obligă la o devalorizare şi discriminare a conţinutului editorial pentru simplul motiv că redacţiile revistelor literare nu îşi pot permite să plătească ceva mai bine autori de prestigiu decât cu ajutorul financiar al AFCN. Aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene, dar, atenţie!, cum este în practica şi execuţia bugetară a Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, revistele de ştiinţă sunt finanţate pentru tot anul editorial! Pentru mai multe detalii despre practica CNCSIS puteţi accesa următoarea adresă web: http://www.cncsis.ro/Public/cat/434/Evaluare-reviste.html. Din moment ce o instituţie a statului român finanţează pentru un an de zile conţinutul editorial al unei reviste, nu văd de ce AFCN ar refuza normalitatea!

La întâlnirea organizată de AFCN, cu discuţii transcrise extrem de sumar ori cu atribuiri false în minuta trimisă ulterior participanţilor, am atras atenţia asupra faptului că experţii AFCN evaluează fără să aibă la dipoziţie o mostră a textelor propuse spre editare. Ei au doar nişte fişe de antecalcul, fişe despre titlu, autor, eventual o recomandare pro domo făcută titlului dat spre evaluare. Mostra e absolut necesară pentru că e de presupus că autorul care a trimis un titlu spre finanţare îşi are opera finalizată şi pe un suport electronic. 20 de pagini dintr-o operă însoţite de un sumar îţi pot oferi o imagine despre ceea ce vei evalua. Mostra, dacă nu chiar opera, pot fi trimise spre evaluare în format electronic. De fapt, această mostră trebuie să fie motorul evaluării, în aşa fel încât ea să reprezinte în categoriile de punctaj 30% din punctajul final. Acest fapt ar da semnalul că în filosofia evaluării prevalenţa o are valoarea operei şi nu detaliile de procesare, editare, finanţare şi distribuţie!

În minuta AFCN mi se atribuie că am afirmat următoarele: „sunt necesare în evaluare referinţe ale unor oameni de ştiinţă, în ultimii ani în comisiile de evaluare au fost numai literaţi”. Am spus cu totul altceva şi anume că pentru titlurile şi publicaţiile de nişă e nevoie să avem referinţele unor specialişti ai acelor domenii, dacă nu chiar aceşti specialişti să fie în comisiile de evaluare.

În acest moment, aşa cum am declarat şi la întâlnirea AFCN, se face o discriminare în ceea ce priveşte suportul proiectului editorial: se pune accent pe print şi sunt excluse proiectele pe suport electronic! Am dat drept exemplu producţii editoriale pe media electronică precum www.liternet.ro ori www.agentiadecarte.ro care, cu mari privaţiuni!, pot susţine politici editoriale de promovare a cărţii româneşti şi a lecturii pe media electronică. În viziunea mea, ele au o vocaţie editorială publică ce ar trebui susţinută şi încurajată de finanţările AFCN şi ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. În ultima perioadă, statul român nu a mai finanţat nicio producţie multimedia cu conţinut cultural, deşi MCPN şi-a propus drept prioritate un acces substanţial al cetăţenilor români la produse culturale de calitate pe media electronică. AFCN trebuie să treacă în metodologia sa două capitole distincte dedicate publicaţiilor culturale pe media electronică (pagini web, bloguri) şi enciclopediilor multimedia (CD-ROM). Într-un spaţiu virtual în care pornografia ocupă aproape un sfert la sută dintre producţiile difuzate, în care tabloidizarea şi prostul gust fac ravagii, AFCN trebuie să încurajeze apariţia unor pagini web de promovare a culturii române!

Dan Mircea CIPARIU

preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bucureşti

preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART

publisher AgentiadeCarte.ro

P.S. AgentiadeCarte.ro nu va participa la finanţarea de două luni şi jumătate a AFCN!

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508