În perioada 2 – 14 august 2010, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează cea de a 35-a ediţie a “Târgului Internaţional de Arte şi Meşteşuguri” de la Ierusalim. “Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri” va avea loc în Ierusalim, în zona turistică Mitchell Garden, Amfiteatrul „Merrill Hassenfeld” din „Sultan´s Pool”, Centrul de arte şi meşteşuguri „Khutsot Hayotser”. Programul de vizitare al târgului este cuprins între orele 18:00 – 23:00 de duminică până joi şi între orele 20:00 – 24:00 sâmbăta.
“Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri” de la Ierusalim este cel mai mare eveniment de profil din Israel, reunind la fiecare ediţie peste 150 de artişti din Israel şi 30 – 40 de standuri internaţionale, care prezintă obiecte de artizanat realizate în tehnici din cele mai diverse, de la cele tradiţionale până la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate. De asemenea, în cadrul târgului au loc demonstraţii de lucru, workshop-uri, spectacole de teatru neconvenţional, muzică, dans, precum şi un târg internaţional culinar. Evenimentul se bucură de un foarte mare interes din partea publicului israelian – este vizitat la fiecare ediţie de aproximativ 100.000 de persoane. În acelaşi timp, se creează oportunităţi de colaborare cu alte târguri de profil din lume, fiind o bună ocazie de promovare a culturii tradiţionale şi a turismului rural.
Ediţia din acest an are ca invitat de onoare România, care va prezenta două spectacole folclorice de muzică şi dansuri din judeţul Alba, în seara de deschidere (2 august) şi în seara următoare (3 august), în interpretarea celebrelor tulnicărese Mariana şi Marcela Gligor şi a ansamblului „Cântul Sălciuan”. Organizatorii au pregătit o şezătoare românească, unde artistele Felicia Roman, Georgeta Voina, Mariana Gligor şi Roxana Roman vor oferi demonstraţii de meşteşuguri (demonstraţii de tors cu fusul şi furca, tricotaje, confecţionare de brăţări şi coliere din mărgele) şi workshop-uri.
Standul României va prezenta diverse obiecte de artă populară din judeţul Alba. Publicul va putea să admire şi să cumpere cămăşi populare româneşti „ii”, străicuţe, ştergare şi feţe de masă autentice ţesute în casă, obiecte de artizanat din lemn: tulnice, fluieraşe, cănuţe, obiecte de podoabă, păpuşele, toate lucrate manual, precum şi audio-book-uri cu cântece pentru copii.
La ediţia precedentă (2009), standul României a fost extrem de apreciat, iar mulţi dintre vizitatori şi-au exprimat dorinţa de a fi informaţi despre atracţiile turistice ale zonei Munţilor Apuseni. Drept urmare, la actuala ediţie Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a iniţiat o colaborare cu ANTREC Alba, în vederea promovării tradiţiilor din această zonă.