spot_img

“Gellu Naum. O călătorie spre arhetipul interiorităţii” de Isabel Vintilă

De curând, la Editura Timpul a apărut volumul “Gellu Naum. O călătorie spre arhetipul interiorităţii” de Isabel Vintilă.

“Obiectivele pe care şi le propune autoarea acestei teze se anunţă a fi foarte ambiţioase. Încercând să iasă din spaţiul criticii literare aplicate cu precădere structurilor discursive în vederea unei evaluări estetice a operei lui Gellu Naum, d-sa propune- cum citim în Argument – o “cercetare compozită care îmbină atât arhetipologia, critica tematică, psihanaliza şi psihocritica, cât şi anumite aspecte ale fenomenologiei imaginarului”. Au încurajat-o, desigur, în acest sens, înseşi afirmaţiile reiterate ale poetului studiat, care, pe urmele doctrinarilor francezi ai suprarealismului, opunea literaturii poezia ca experienţă de viaţă, devenită “comportament liric”, scria pe coperta patru a volumului criticul literar Ion Pop.

„A scrie un studiu de o oarecare anvergură despre poezia lui Gellu Naum înseamnă a-ţi asuma din start câteva riscuri şi dificultăţi; unele dintre ele se datorează operei înseşi şi felului în care ea se structurează, altele, modului în care suprarealismul gândeşte poezia şi, în general, literatura. Fiind stare de spirit, experienţă, existenţă, poezia lui Gellu Naum nu se construieşte – sau nu atât de evident – pe anumite teme raţionalizabile şi nici nu propune, din acest punct de vedere, anumite metamorfoze care să ofere exegezei puncte de sprijin. În plus, e cunoscută, dacă nu aversiunea lui Gellu Naum faţă de critica literară, măcar indiferenţa faţă de critici, fapt care are, din nou, legătură cu poetica sa. Studiul sistematic, aplicat, riguros, care-şi propune să construiască din afară înscrierea în anume modele interpretative, i se pare poetului abuzivă şi, fatalmente, destinată eşecului întrucât ar trăda esenţa însăşi a poeziei. Dacă invocăm prezenţa sa discretă în viaţa publică a literaturii, n-o facem decât pentru a bănui un motiv în plus care face din acest poet de primă mărime un nume amintit adesea, situat – cu câteva excepţii – în prima linie valorică, dar căruia nu i s-au dedicat prea multe studii exegetice. În orice caz, dacă unui astfel de studiu i-ar fi greu să fixeze liniile directoare raţionalizabile ale unui traiect interior, cu atât mai mult el se poate construi din zonele pe care Naum şi suprarealiştii în general le explorează, acelea ale arhetipurilor, visurilor, inconştientului. Aşa cum o precizează titlul însuşi, pe această zonă de cercetare se înscrie teza de doctorat a d-nei Isabel Vintilă.

Obiectul cărţii îl constituie demonstrarea faptului că, în opoziţie cu ceea ce se înţelege în mod consacrat prin literatură sau poezie, în cazul lui Gellu Naum avem de-a face cu un demers iniţiatic în sensul recuperării fiinţei, că Naum însuşi ar fi fost un iniţiat, sau, în orice caz, se iniţiază în chiar momentul scrierii, că literatura în sine poate fi considerată un tratat de iniţiere. Citim la un moment dat: „Iniţierea creatorului nu se poate realiza decît în ritmurile dictate de «starea» de poezie, care îşi pierde în cazul lui Naum funcţia de literatură şi devine chiar mai mult decît cadru al iniţierii, mai mult decît formulă magică creatoare a unor noi realităţi, se transformă în spaţiu al devenirii Fiinţei”. Din acest moment, cercetarea ar trebui să aibă în vedere două probleme distincte care să releve felul în care se structurează acest teren de cercetare. Pe de o parte, se pune întrebarea în ce măsură acest fel de a vedea lucrurile intră, programatic sau nu, în norma suprarealismului, cu varianta sa românească. Pe de altă parte, teza poate să cerceteze felul în care iniţierea se desfăşoară prin/în interiorul textului şi în ce măsură această funcţionalitate e activă.”, scrie Mircea A. Diaconu în prefaţa volumului.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. O carte eveniment. Felicitari autoarei! Iar Gellu Naum este unul dintre scriitorii mei preferati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508