În seria de autor “N. Steinhardt” a Editurii Polirom, va apărea în curând volumul “Escale în spaţiu şi timp sau dincoace şi dincolo de texte” de Nicolae Steinhardt, volum ce va apărea în coeditare cu Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia.
În “Escale în timp şi spaţiu”, ca în mai toată opera sa, N. Steinhardt abordează domenii dintre cele mai variate. În „notele necronologice de drum“ din Elveţia, Franţa, Belgia, în convorbirile purtate în redacţia revistei Vatra şi în notele „literare şi de alt fel“, comentariile operelor lui Dostoiesvki ori Camus se împletesc cu consideraţii privitoare la istorie, ştiinţă şi arhitectură, într-un discurs fluid care captivează imediat cititorul. „Posesor al unei culturi invidiabile pe care o foloseşte cu eleganţă seniorială, Steinhardt se arată cu atât mai convingător şi mai cuceritor cu cât raportările sale sunt de natură să demonstreze valoarea comparativă a modelelor propuse.“ , spunea Mircea Ivănescu despre scriitorul N. Steinhardt. “Escale în spaţiu şi timp sau dincoace şi dincolo de texte” este o ediţie îngrijită, cu studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Ştefan Iloaie, cu repere biobibliografice de Virgil Bulat.
N. STEINHARDT (1912-1989) îşi ia licenţa în Drept în 1932 şi doctoratul în 1936. În 1960 este condamnat în „lotul Noica-Pillat“ la 12 ani de muncă silnică. Eliberat în 1964, publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămâne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. La Editura Polirom au apărut: “În genul… tinerilor” (2008), “Articole Burgheze” (2008), “Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional” (2008), “Dăruind vei dobândi. Cuvinte de credinţă” (2008), “Jurnalul fericirii” (2008), “Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009), “Între viaţă şi cărţi” (2010).