În cadrul Nopţii Albe a Galeriilor (11 iunie 2010), proiectul „Artă Reciclată”, derulat de Fundaţia Raţiu România în parcurile din sectorul 4 din Bucureşti, lansează instalaţii făcute din deşeuri, de către artiştii români.
Proiectul „Artă reciclată” se înscrie în programul de Implicare Socială prin Artă derulat de Fundaţia Raţiu România şi oferă comunităţii sectorului 4, produse culturale comune, dedicate, care fac referire la o problemă socială frecventă: deşeurile. Tineri artişti români au fost invitaţi să intervină în spaţiul public prin crearea de instalaţii în parcurile din sectorul 4 şi într-o intersecţie din acelaşi sector. Instalaţiile artistice vor folosi ca material de lucru deşeuri din plastic şi aluminiu oferite de parteneri colectori.
Subiectele instalaţiilor au, pe lângă mesajul social implicit (reciclare, refolosire, artă în slujba societăţii civile), şi un altul, explicit (nevoia de reciclare selectivă, câini comunitari etc.).
Instalaţiile artistice vor putea fi vizionate pentru prima dată în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor în parcurile Tineretului, Orăşelul Copiilor, Carol şi în interesecţia Olteniţei cu Brâncoveanu. Instalaţiile vor rămâne în spaţiul public pe toată perioada verii, când oamenii folosesc aceste spaţii foarte frecvent.
În urma parteneriatului cu Modernism.ro şi asocierii cu proiectul Puzzle Progress, au fost alese echipe de artişti care lucrează cu materiale reciclabile şi creează instalaţii outdoor.
Puzzle Progress este primul serial de artă contemporană românească desfaşurat în câteva episoade de prezentări work in progress. Primul episod este găzduit de Orange Concept Store, miercuri 9 iunie 2010 (Calea Victoriei, nr 41, Bucureşti). La fel de atractiv ca un show TV, Puzzle Progress împrumută ceva din modul de mediatizare star system, de a promova artiştii, nu doar lucrările lor.
Curator: Cosmin Năsui
Echipele de artişti:
Vlad Petri, Neli Gherman – Copacul de plastic
Împodobirea mai multor copaci cu sticle de plastic colorate viu.
Se atrage atenția asupra modului creativ în care pot fi folosite deşeurile, dar se şi trage un semnal de alarmă – cum ar arăta oraşul dacă ar fi plin de deşeuri, dacă în loc de frunze şi fructe ar fi pet-uri?
Parcul Tineretului
Dan Vezentan – Colorata mâine-i gata
Acțiunea e de tip ” Colorata mâine-i gata „, cu fotograf care face fotografii de parc, instant/polaroide cu cetățenii şi familiile fericite, călare pe căprioara din can-uri. Vor fi oferite pozele polaroide cetățenilor imediat ce se pozează.
Parcul Carol
Bela Zoltan, Antoaneta Zoltan – Omida
Realizarea unei omizi din cuburi comprimate, peste 9 bucăţi, plus câţiva metri de furtun subţire, transparent,ca acela din spitale folosit la perfuzii.
Omida respectivă va sta lângă un copac de înălțime medie, „băgat” la perfuzii.
Parc Orăşelul Copiilor
Lucian Muntean – Animale Pierdute
Un perete din pet-uri cu fotografii în interiorul acestora, fotografii din seria „câini fără meserie”.
Parc Orăşelul Copiilor
Andra Iachim – Galeria de Artă reciclată
Construcție a unui aparat foto mare (funcțional) din carton, hârtie şi plastic. Fotografiile făcute cu acest aparat vor fi ‘expuse’ pe 3 pereţi uniți făcuţi din deşeuri– care ar forma o “galerie reciclată”. Fotografiile vor fi făcute de fotograf şi de cei care vizitează parcul.
Parcul Tineretului
Codruţa Farcaş, Cristi Farcaş
Refacere, din cuburile de deşeuri, a ansamblului monumental de la Târgu Jiu:
Coloana Infinitului
Intersecţie Olteniţei cu Brâncoveanu
Poarta Sărutului
Parcul Carol
Parteneri Artă Reciclată: Primăria sectorului 4, Primăria Bucureşti, Modernism.ro, Alucro, Remat, ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă, Noaptea Albă a Galeriilor, JCK, Bestcom, calendarevenimente.ro, ProCom-Centrul de Comunicare Profesională
Parteneri Puzzle Progress: Institutele culturale româneşti din străinătate, Muzeul Ţăranului Român, Realitatea.net, Good Homes, Tataia, Hipmag, Apropo.ro, ArtAct Magazine, Ginger Group, Art Boom, Onlinegallery, Vernisaje