De curând, în seria de autor „Valeriu Anania” a Editurii Polirom a apărut volumul „Poeme” de Valeriu Anania.
Până în prezent, în această serie de autor au apărut la Polirom cinci volume. Seria a fost lansată de Polirom în anul 2008. Volumul “Poeme”, cel mai recent titlu apărut în serie, este prefaţat de Petru Poantă, cu o cronologie realizată de Ştefan Iloaie.
La Polirom au mai apărut volumele: “Memorii” (2008), “Amintirile peregrinului apter” (2009), “Rotonda plopilor apinşi. De dincolo de ape” (2009), “Străinii din Kipukua” (2010) şi foarte recent volumul “Poeme” (2010).
Noul titlu din seria de autor „Valeriu Anania” propune poezii publicate de-a lungul timpului în volume precum “Geneze”, “Anamneze”, “File de acatist”, “Istorii agrippine” sau “Orele mamei”. În multe dintre aceste poeme cititorul poate identifica, dincolo de elementele religioase, ecoul experienţelor – uneori dramatice – ale autorului; dincolo de universul codificat şi ritualizat, convingerile omului autentic.
„Există în poeziile lui Valeriu Anania o deschidere către cer: şi în cele care îşi trag seva din colinde, din spectacolul popular, din ritualuri sau din ceremonii religioase. Aş spune că scrisul poetului, cărturarului, exegetului se înscrie într-o «acţiune» de reteritorializare a lumii româneşti. Deteritorializării din ce în ce mai agresive IPS Bartolomeu îi corespunde cu o operă care aşază în centrul ei geografia spiritualizată a ţării.” , scria criticul literar Cornel Ungureanu.
Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în Glăvile –Vâlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006. Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2001).