spot_img

Rostirile lui George Anca în Melbourne

În perioada 29 mai-13 iunie 2010, scriitorul şi profesorul conferenţiar George Anca este prezent în Australia (Melbourne), la invitaţia comunităţii româneşti şi a grupului de radio 3 zzz, susţinând prelegeri în biserici, discuţii şi lecturi la Melbourne University şi la Şcoala românească. Acesta a recitat poeme, inclusiv în engleză, la Australian Poetry Centre, a dat interviuri la posturile româneşti de radio SBS, 3 zzz şi Vocea Evanghelică. Ben Todică a trimis la redacţia AgenţieideCarte.ro un articol despre vizita lui George Anca la Melbourne.

“Întrebat de Kate McDonald, pentru faimoasa emisiune a lui Philip Adams, de la ABC, Sydney, ce l-a adus în Australia, scriitorul şi profesorul George Anca a răspuns că în 1978, în India, se gândise să ceară azil politic în Australia, poate pe urmele rudelor Ion Alexe şi Maria Gheorma, cu fiul ei Florin. Pregătindu-se să vadă continentul austral, pelerinul a compus un lung poem intitulat ‘La plecarea în Australia’, ambiţionandu-se să revină în patrie cu o scriere în replică, ‘La întoarcere din Australia’, poate confirmând de la faţa locului cvasi-sinonimia spirituală dintre Mioriţa şi Waltzing Matilda. Aflat, într-un târziu, între 29 mai şi 13 iunie 2010 în Melbourne, la invitaţia comunităţii româneşti şi a grupului de radio 3 zzz, prin Ben Todică, George Anca a ţinut prelegeri în biserici, la Melbourne University sau la Scoala romaneasca, a recitat poeme, inclusiv in engleza, la Australian Poetry Centre, a dat interviuri la posturile romanesti de radio SBS, 3 zzz si Vocea Evanghelica, a vizitat 12 Apostles, carismaticii stâlpi din Pacific.

În Duminica tuturor Sfinţilor (30 mai), în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, George Anca a evocat sfinţii români, martirii puşcăriilor comuniste, pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, pe Sfânta Filofteia, pe Mihai Eminescu. Duminica următoare, dimineaţa, în biserica din Endevour Hills, pe marginea evangheliei lui Luca despre cei zece leproşi samariteni, a făcut referinţă la compasiunea Maicii Tereza propovăduită la un congres, împreună cu Indira Gandhi, la leprozerii din India, la un congres medical, discriminate casteist, dar şi la cea din Tichilesti, România, cercetată şi de un masterand al vorbitorului. Seara, în biserica Harul, a susţinut un veritabil recital – Rugăciune de Mihai Eminescu, În grădina Ghetsemani de Vasile Voiculescu, Oh, maica lor de Ştefan Vlădoianu, Isus în celulă de Radu Gyr, Unde sunt cei ce nu mai sunt de Nichifor Crainic, Colind de Ştefan Tumurug – la care s-a adăugat recunoaşterea, împreună cu auditoriul, a poetului Gheorghe Lupaşcu şi a actorului călugar Dragoş Pâslaru. Vorbitorul a teoretizat recunoaşterea-abhijnana-anagnoresis, de la Kalidasa la Paul Ricoeur şi Mircea Eliade. Conferenţiarul a fost abordat de participanţi, ca parte din  atmosfera suferinţelor emigrării forţate.

Rostirile eminescologice ale lui George Anca în Melbourne nu vor fi uitate. Susţinerile sale asupra poeziei religioase, dacismului zalmoxian, indoeminescologiei, ca şi a contestării cultului lui Eminescu, începând cu revista Dilema, au avut ecou. La Wheeler Centre, George Anca a inaugurat, ca internaţional performer, festivalul poetic Poems from Home, cu versiunea româneasca a baladei emblematice pentru Australia, Waltzing Matilda, comparabilă cu Mioriţa, recitând apoi poeme ale sale – special wintwer, what isn’t permited, rarely single, theme Australia, closed motherlands, how I will sleep, swagman, angel, light of the day, in love, sonnets for the Alkyons (the xvith), Maiastra, the Eliade’s ashes. Au recitat, în continuare din creaţiile lor, poeţi australieni provenind din diferite ţări: Dmitris Troadis (Grecia), Melike Ulgezer (Turcia), Aidan Coleman (Irlanda), Mimo Mangione (Italia), Clary Riven (Venezuela).

În vizita la Victoria State Library, profesorul Anca a donat din cărtile sale şi ale lui Pusi Dinulescu, a transmis, din partea doamnei director Elena Târziman, disponibilitatea Bibliotecii Naţionale a României de a-şi extinde schimburile cu Australia.

În ultimele două zile ale vizitei sale, accentuat eminescologice – cu trimiteri la eminescologia australiană, de la Lucian Boz la Ioan Miclău -, la Şcoala românească şi, din nou, la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sfârşind unde începuse, va conduce un workshop de creative writing şi, respectiv, va conferenţia despre Eminescu, la 121 de ani de la moartea (asasinarea) sa.

În calitate de preşedinte- după moartea acad. Romulus Vulcanescu- al Societăţii de Etnologie din România, George Anca, pornind de la profunzimea şi înţelegerea din sânul etniei româneşti din Melbourne, cu fructificări spirituale la scară naţională şi internaţională, a văzut potrivită reformularea: „Societatea de Etnologie din România şi Diaspora”. În timpul vizitei, el s-a întâlnit cu Episcopul Australiei şi Noii Zeelande PS Mihail Filimon, preşedintele Asociaţiei Românilor din Statul Victoria, Constantin Burhală, vicepreşedintele John Corin Izvernariu, reprezentanţi ai Asociaţiei de Ajutor, Sănătate şi Servicii – Augustin Luchian, preşedinte, Melania Mardale, Titi şi Ana Dinu, Petre Stan, Stana Bica -,  ziariştii Ben Todică, Sergiu Selian, Carol Calauz, Dan Rabinovici, Ileana si Nicu Stan, Cristina Marsala, Camelia Florescu, Mariana Craciun si Cornel Tuclei, preotul Dumitru Coman, epitropii Corina şi Emil Munteaanu şi Cornel Moise, Ionela Buzatu, pastorii Belciu Busuioc, Stefan Manzat, Dorel Brandas, profesorii Ioan Oanca, Loredana Voicu, Maria Luminita Tudor, omul de afaceri Zaharia Codila s.a.

Epilogul acestui periplu nu este cunoscut încă şi îl aşteptăm plini de curiozitate şi încredere în experienţele spirituale şi literare printre românii de la antipozi”.

Ben Todică

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua, numele meu este Ciprian Cristea din Brasov, Romania. In articolul dumneavoastra am citit ca la eveniment a participat profesoara Maria Luminita Tudor. Cred ca este fosta mea diriginta din Romania, un om care mi-a fost foarte drag si cu care am pierdut legatura. Ma puteti ajuta cu un adresa de mail a dumneaiei sau orice fel de contact. V-as ramane profund indatorat.

    Cu stima, Ciprian Cristea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508