Printre cele mai recente apariţii ale Editurii Vremea se numără volumele “Brâncuşi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brâncuşi” de Petre Pandrea, “Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe” de Claudiu Leonte şi volumul debutantului Oliviu Crâznic, “…şi la sfârşit a mai rămas coşmarul”. Volumele vor avea parte de lansări în cadrul Târgului de Carte Bookfest, iar AgenţiadeCarte.ro vă va ţine la curent cu noutăţile de la Vremea.
“Brâncuşi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brancuşi” de Petre Pandrea
Autorul scrie în filele cărţii: „Astăzi, am desprins sabia avocaturii de la cingătoare şi am atârnat‑o în cui. Adio! În locul sabiei verbului, mă exercit cu dalta condeiului, ridic o statuie lui Brâncuşi, în aceste pagini monografice, şi zidesc Pravila de la Craiova de care ţinea amicul nostru aşezat la Paris, printre străini, cu dalta, cu mistria şi cu cobiliţa. Eu nu mai port cobiliţă. Nu mai am nevoie. Copiii s‑au ridicat pe picioare proprii, pensia mi‑este prea mare (nevasta, sărăcuţa de ea, a ajuns să nu mai vrea nimic…) pentru crăpelniţă, şi nici de glorie postumă nu‑mi pasă. Gloria mea actuală este imensă pe plaiurile Moldovei, în Transilvania şi la Bucureşti. Mă enervează şi mă înspăimântă. Nici nu mai pot înainta pe Calea Victoriei din cauza lumii care încearcă să‑mi vorbească, să mă consoleze, să mă asigure de stimă. Pe Valea Olteţului şi a Jiului am ajuns o mică legendă. (…) Mi s‑a dus buhul eroismului şi se lansează povestea sfinţeniei. Nu sunt sfânt, ci om, oltean cu Pravila de la Craiova la subţioară, în minte şi în inimă. Am candidat la eroism şi am eşuat”.
Petre Pandrea (1904-1968) a fost eseist, publicist şi avocat din perioada interbelică. A fost arestat de patru ori în perioada 1940-1944, apoi, după venirea comuniştilor, între 1948-1952 şi 1958-1964, fiind inclus în lotul Pătrăşcanu. Dintre manuscrisele confiscate de securitate şi redate apoi familiei, au apărut „Memoriile mandarinului valah”, „Reeducarea de la Aiud. Jurnal penitenciar 1961-1964”, „Garda de fier. Jurnal de filosofie politică”, „Helvetizarea României”, „Crugul Mandarinului. Jurnal intim 1952-1958”, „Călugărul alb”, „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze”.
“Culinariard. Restaurante, cârciumi, vorbe” de Claudiu Leonte
Volumul este un periplu în bogăţia culturii gastronomice româneşti şi mai ales, un ghid al locurilor unde se pot degusta toate aceste minunăţii. Volumul răspunde întrebărilor: Există oare restaurante bune în Bucureşti? Iar dacă da, atunci autorul, Claudiu Leonte le-a văzut. A intrat, a mâncat, a băut. I-a plăcut. Iar acum ne povesteşte despre ele.
Există oare restaurante proaste în Bucureşti? Ehehei! Claudiu Leonte le-a văzut. A intrat, a mâncat, a băut. A suferit. Şi ne povesteşte despre ele.
Astfel încât, dacă vrea cineva să ştie unde să se ducă să mănânce şi să se simtă bine în Bucureşti, poate să consulte această carte.
Şi îşi va face o idee, citind o opinie sinceră şi avizată. Iar dacă vrea să ştie ce restaurante e bine să ocolească în eleganta noastră capitală, să citească părerea lui Claudiu Leone. Cu încredere.
„…şi la sfârşit a mai rămas coşmarul” de Oliviu Crâznic
Romanul horror-gothic al lui Oliviu Crâznic se bazează pe cronici medievale. Acţiunea cărţii se petrece în Castelul Ultimelor Turnuri, unde lucrurile merg cu adevărat Rău.
„Invitat la nunta unei necunoscute într-un castel bântuit de diavol, nobilul decăzut Arthur de Seragens se trezeşte prins într-o îngrozitoare plasă a nebuniei, trădării şi crimei. În vreme ce oaspeţii mor în jurul lui unul după altul într-un mod misterios, seceraţi de un duşman inuman, Arthur întrezăreşte cu groază cum laţul se strânge în jurul singurei persoane de care i-a păsat vreodată, superba Adrianna de Valois, tânăra fiică a întunecatului şi temutului şef al Poliţiei. Panicat şi confuz, Arthur se vede astfel nevoit să încheie o alianţă fragilă şi controversată cu cei mai puternici dintre supravieţuitori, care au început deja o anchetă în întuneric, împreună dar suspectându-se unii pe alţii: vicontele de Vincennes, prietenul din copilărie al lui Arthur, versat în intrigile de salon, logician şi vânător iscusit; baronul german Von Walter Călătorul, ale cărui peregrinări prin locuri uitate de lume l-au adus de atâtea ori în faţa unor adevăruri de neîndurat; frumoasa şi imorala Giulianna Sellini, despre care se spune în şoaptă că i-a sedus deodată pe Dumnezeu şi pe Diavol; fostul preot Huguet de Castlenove, acum un spadasin periculos, al cărui drum presărat cu cadavre duce la o amantă misterioasă; ducele de Chalais, puternic şi crud stăpânitor al ţinutului, rafinat, arătos şi incapabil de a-şi stăpâni pornirile violente; şi, mai ales, bărbatul care conduce investigaţia şi de care se tem toţi, căci o singură vorbă a lui poate aduce rugul – Albert de Guy, inchizitorul…”, îşi prezintă autorul volumul
Născut la 1 noiembrie 1978 în Lupeni, judeţul Hunedoara, Oliviu Crâznic a absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi este licenţiat în Instituţii de Drept penal şi Instituţii de Drept civil la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. A urmat cursurile de formare a mediatorilor organizate de Asociaţia „Pro Medierea”, iar din 2002 este consilier juridic şi membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din România.
Asteptam cu nerabdare lansarea romanului lui Ovidiu Craznic, ma bucur ca a reusit! Voi fi prezent la targ, la lansare.
Editura Vremea stie ce face! Toate trei titlurile sunt extrem de interesante! Voi fi la targ!
Abia astept noutatile de la Bookfest si in special cele de la Editura Vremea. Romanului lui Oliviu Craznic pare interesant, chiar o sa merg la lansare. Mult succes debutantilor.
O carte foarte buna, cu mister si rasturnari de situatie! Atmosfera medievala e foarte dark, si foarte bine re-creata! Recomand!
Am cumparat-o si ma bucur ca in sfarsit am dat peste o carte recenta complexa si „cu cap”
Multumesc celor care mai citesc. Si, desigur, o multumire cu totul speciala celor care citesc carti publicate de editura Vremea! 🙂
Excelent si inedit.Felicitari autorului si DOAMNEI COLFESCU
O carte citita cu interes si placere.FELICITARI OLIVIU C.!