În luna septembrie a acestui an, scriitorul Laurian Stănchescu va iniţia un marş al culturii, pe o distanţă de 500 de km., pe distanţa Bucureşti – Sarmisegetusa, cu scopul de a promova cultura naţională şi de a readuce în actualitate marile culturi ale lumii, cele care au îmbogăţit de-a lungul istoriei spiritul umanităţii.
Cei aproape 500 km vor fi străbătuţi pe jos, cu opriri în toate oraşele importante aflate de-a lungul traseului.
Una dintre opriri, deopotrivă simbolice, va fi la Târgu Jiu, la Complexul Brâncuşi unde va avea loc o întâlnire a artiştilor importanţi din ţară – scriitori, muzicieni, artişti plastici – aceştia aducând şi un omagiu personalităţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, înţeles ca un model exemplar nu numai al culturii noastre, ci şi al celei universale.
Ultima oprire va fi pe ruinele Sarmisegetusei, capitala Daciei, spaţiu sacru al românilor, care acum mai bine de două milenii era comsiderată un loc important din pucnt de vedere cultural, economic, militar şi administrativ în lumea antică.
Marşul se va finaliza printr-o întâlnire şi un spectacol desfăşurate între zidurile anticei Sarmisegetusa, care ar trebui să devină, în opinia organizatorilor, un spaţiu sacru, un loc de pelerinaj al tuturor românilor.
Marşul organizat de Laurian Stănchescu este gândit ca un act cultural extrem, şi este unic în istoria culturii noastre.
Evenimentul îşi propune să atragă ca parteneri media importante publicaţii şi alte media din ţară şi străinătate.
Organizatorii marşului fac un apel nu numai către mass-media românească, dar şi la cea internaţională de a se alătura acestei manifestări unice, şi originale, prezentând-o publicului larg.
Laurian Stănchescu a organizat alte trei evenimente similare: primul la Băile Herculane în anul 2008, al doilea la Curtea de Argeş în acelaşi an şi al treilea la Drobeta Turnu-Severin în data de 27 martie 2010, în memoria lui Nichita Stănescu.
Cei interesaţi să participe la acest marş cultural, pot lua legătura cu următoarele persoane:
dascalugabriela@yahoo.com – prof. Gabriela Dascălu de la Liceul de Artă „Hariclea Darclee” Brăila şi aaarmanda@gmail.com – Armanda Filipine de la „Brăila Chirei” http://brailachirei.wordpress.com/