spot_img

Începe Colocviul Tinerilor Scriitori, o ediţie ce ia în dezbatere “DEBUTUL ÎN LITERATURĂ”

Astăzi, 24 iunie 2010, debutează la Alba Iulia cea de-a V-a ediţie a Colocviului Tinerilor Scriitori (CTS). Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Judeţean Alba, Filiala Alba-Hunedoara a USR, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Revista Discobolul, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Primăria Municipiului Alba Iulia. Invitaţii speciali ai CTS sunt: Nora Iuga, Ion Cucu şi Octavian Soviany. Evenimentul se desfăşoară până sâmbătă, 26 iunie 2010. Cititorii AgenţieideCarte.ro vor putea afla mai multe amănunte despre CTS în zilele următoare, dintr-un reportaj pe care-l va realiza Andra Rotaru, la faţa locului.

Peste 50 de participanţi vor dezbate tema acestei ediţii, “DEBUTUL ÎN LITERATURĂ”. Invitaţii speciali, Nora Iuga, Ion Cucu şi Octavian Soviany vor calibra discuţiile şi vor aduce perspectiva temporală asupra debutului individual şi colectiv, încercând să fixeze cele mai importante relaţii care se pot stabili între debut şi condiţionările pe care le presupune, fixând din perspectivă personală o paralelă între ce a însemnat debutul înainte de 1989 şi ce mai reprezintă astăzi ideea de debut în literatură:

Sfaturi practice şi situaţii concrete.

Cum e aşteptat/girat/promovat debutul?

Cum e văzut/revăzut/asimilat debutul?

Tipurile de debut

Debutul şi complexele lui

Debutul la liber. Cartea plătită şi “demonetizarea” debutului

Despre debutul individual şi cel colectiv

Premiile debutului şi rolul lor în literatura personală

Programul include patru dezbateri, o lectură publică într-un spaţiu neconvenţional, microfon deschis şi proiecţii video, inclusiv o expoziţie de fotografie Ion Cucu.

Tema ediţiei va genera un show săptămânal ce este programat în această toamnă, Debutul în literatură, precum şi un dosar consistent ce urmează să apară în revista “Discobolul”.

Colocviul Tinerilor Scriitori este cel mai important proiect USR destinat tinerilor scriitori români. Prima ediţie, din 2006, de la Bucureşti, a fost coordonată de Dan Mircea Cipariu. Ediţia din acest an marchează o premieră în organizarea acestui eveniment: două ediţii CTS consecutive la Alba-Iulia, găzduite de aceeaşi filială a USR (2006, Bucureşti ; 2007, Cluj ; 2008, Iaşi ; 2009, Alba-Hunedoara ; 2010, Alba-Hunedoara).

Pentru prima dată formatul colocviului invită oficial la dezbateri seniori, nu doar pentru moderare, ci şi pentru o mai bună cunoaştere a literaturii vii, pentru prima dată traducătorii străini vor lua pe viu pulsul literaturii scrise de tineri într-un cadru organizaţional generat de un eveniment dedicat acestora şi este prima sosire a lui Alexandru Vakulovski  în România, după expulzare.

Colocviul Tinerilor Scriitori a reunit, în cele cinci ediţii desfăşurate, nume importante ale literaturii vârstei tinere. Depăşind cumva limitările legate de vârsta biologică, formatul CTS din ultimii doi ani propune teme de discuţii şi subiecte de interes pentru scriitorii români. Fără să opereze ca o antologie, al cărei scop este reunirea tututor vârfurilor unei generaţii, întâlnirile colocviului îşi propun dezvoltarea programelor USR şi realizarea unor statistici şi anchete literare semnificative. Dacă la ediţia din 2009 s-a pus accent pe revistele literare şi subiectul intrării în Uniune, în 2010 va fi vorba despre debut şi multiplele lui condiţionări, abordări şi reprezentări. Cele mai importante reviste de cultură, „România literară” şi „Observator cultural” sunt parteneri ai CTS, alături de partenerii media din Alba Iulia. Afişul ediţiei conţine un desen făcut special de Dan Perjovschi pentru Colocviul Tinerilor Scriitori.

Organizatori:  Aurel Pantea (preşedintele Filialei Alba a USR), Mioara Pop (directorul Bibliotecii Judeţene Lucian Blaga Alba), Felicia Colda şi Monica Avram (Biblioteca Judeţeană), Suciu Horaţiu (Consiliul Judeţean Alba). Programul ediţiei: un cristian.

Detaliile şi lista completă a participanţilor se găsesc pe blogul ediţiei: http://colocviu2010.wordpress.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508