Dumitru Radu Popescu inaugurează colecţia “Opere” a Editurii Polirom cu volumul “Mări sub pustiuri”, cu o prefaţă de Cornel Ungureanu (cronologie de Florea Firan). Dumitru Radu Popescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi prozatori din generaţia ’60, distins cu Premiul Academiei Române şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.
Cele mai frumoase povestiri ale lui Dumitru Radu Popescu (Ploaia albă, Somnul pămîntului, Mireasa din iulie, Leul albastru, Duios Anastasia trecea etc.) sunt reunite în acest volum în care fineţea psihologică a autorului se îmbină cu spiritul critic, într-o analiză lucidă a dramelor războiului şi a comediei existenţei.
„D. R. Popescu propune texte care invită la curaj. El nu încheie o cercetare, ci deschide un dialog. Aşezat în perioada acestor schiţe şi nuvele într-o provincie care putea să-şi reclame statutul de capitală culturală, scriitorul îşi trăieşte excelenţa nu doar prin sine, ci prin apartenenţa la un grup literar capabil să elaboreze o nouă literatură. Prozatorul şi dramaturgul de la Steaua voia să confirme prin scrisul său stilul de a fi al unei publicaţii şi al unui oraş cultural. D. R. Popescu voia să realizeze demetropolizarea culturii. În paginile acestui volum, el afirmă creativitatea polemică a Clujului cultural.”, scrie Cornel Ungureanu în prefaţa volumului.
„Aşa cum Marin Sorescu e singur printre poeţi, Popescu e singur printre prozatorii generaţiei noastre, în sensul că şi-a creat un spaţiu unic al iluziei în care, pătrunzând, îţi pierzi dreptul la opţiune, fermecat de culorile celui mai înalt anotimp, vara. Căci vara cântă nesfârşit în paginile lui… D. R. Popescu e o poveste în care nu cad zăpezi, sub fruntea lui Anul Nou începe cu sânziene – dar nimic dulceag în tot ce scrie, fiindcă el ştie drumul pe mările de sub pustiuri în care se ajunge pe cărări tragice.” , scrie Fănuş Neagu pe coperta patru a volumului.
Colecţia „Opere” a fost lansată de Polirom în anul 2008 şi este coordonată de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Autori publicaţi în această colecţie până în prezent: Gabriela Adameşteanu, Ştefan Agopian, Radu Cosaşu, Emil Brumaru, George Bălăiţă.
Colecţia „Opere” şi-a propus să reunească scriitori importanţi, care au marcat şi influenţat decisiv istoria literaturii române contemporane. După ce mai multe generaţii de cititori şi comentatori le-au parcurs şi evaluat cărţile, acestea sunt reunite în ediţii definitive, realizate cu maximă acurateţe şi prefaţate de critici importanţi. O cronologie bio-bibliografică şi un dosar de receptare vor completa şi recontextualiza operele.