A doua zi a Salonului de Carte Bookfest, 10 iunie 2010, a început cu poveşti spaniole în limba română, în cadrul Programului “Spania – ţară invitată”. Marian Râlea a interacţionat cu cei mici, citind cu ei în spaniolă şi amuzându-se traducând. Magicianul s-a adaptat tematicii spaniole, reuşind să îi atragă în firul epic chiar şi pe adulţi. Costumaţi de Zâna Poveştilor, micii actori s-au dovedit talentaţi, luându-şi rolul în serios. În final, copiii au primit pelerine colorate, autografe de la Marian Râlea şi cărţi în spaniolă. Cei mici sunt aşteptaţi şi vineri în Pavilionul 13 pentru poveşti cu Magicianul, tot de la ora 11.00!
„Fie că sunt pe termen lung sau scurt, alianţele ziar – carte sunt fireşti’, spunea Vladimir Epstein ieri
La Cafeneaua literară Lavazza, programul „Cu cărţile pe masă” a pus în discuţie alăturarea dintre ziar şi carte, ca soluţie de criză sau ca alianţă pe termen lung. Vladimir Epstein, Directorul Târgului de Carte Gaudeamus, consideră că această asociere este de bun augur şi într-un caz şi în celălalt. „Fie că sunt pe termen lung sau scurt, alianţele ziar – carte sunt fireşti. Este de admirat că editorii din România au ştiut să se adapteze crizei şi să pună în valoare cartea”, a completat Epstein.
Ion Iliescu la Bookfest, în a doua zi de târg
La ora 12.00, Ion Iliescu şi-a lansat cartea “După 20 de ani. 1989 — an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională”, la Editura Semne. Mesajul său către cei prezenţi a fost că această carte dezvăluie adevărul pe care unii îl neagă, fără a oferi motive.
Tot de la ora 12.00, la Editura Coresi, Octavian Sava a lansat “Prinţul rătăcitor – George Bibescu”, despre care spune că are în alcătuire bibliografía fostului domnitor Gheorghe Demetrie Bibescu. Rodica Popescu-Bitănescu, prezentă la această lansare, a afirmat că şi-a însuşit multe cunoştinţe din domeniul actoriei de la Octavian Sava.
Responsabilitatea socială în România şi proiectul Agenda voluntarului, noi probleme rezolvate la Bookfest
Ora 15.30 a marcat masa rotundă “Responsabilitatea socială în România”, în cadrul Cafenelei literare România literară, la care au participat reprezentanţi ai Centrului Educaţional pentru Tineret şi Dezvoltare Durabilă – Pilula zero şi ai Centrului Unic de Voluntariat Comunitar Sector 5. S-a lansat proiectul Agenda voluntarului.
Vasile Dâncu şi-a lansat ieri, 11 iunie 2010, la Bookfest cartea “Patrie de unică folosinţă”, la Editura RAO. Cartea reprezintă o acumulare de eseuri de sociologie critică. „Scriu pentru că există o majoritate tăcută, pentru că am sentimentul misiunii şi pentru că nu poţi să treci prin lume fără să plăteşti o datorie”, a spus Dâncu. Alături de autor, au participat la această lansare şi Victor Ponta, Cristian Tabără şi Liviu Maior.
Dezbatere între scriitorii români şi spanioli despre “Viitorul cărţii electronice”
Moderaţi de Laura Albulescu, Editura ART, scriitorii spanioli Milagros Frías, Ray Loriga şi Lorenzo Silva au luat parte astăzi la masa rotundă cu titlul „Viitorul cărţii electronice”, împreună cu Doina Ruşti (romancieră) şi Costi Rogozanu (jurnalist web, critic literar, scriitor). „Cartea electronică a venit pentru a rămâne”, consideră Milagros Frias. Tot ea a spus că „e-pass-ul este o depăşire a primilor scriitori”. Lorenzo Silva şi-a pus problema dacă fantoma pirateriei este o ameninţare. El consideră că vom putea vorbi despre dezvoltarea literaturii digitale abia atunci când nu va mai exista piraterie. “O carte bine editată adaugă valoare faţă de formatul digital. Cartea digitală are totuşi multe avantaje. Industria literară a fost destul de sprintenă, dar nu a reuşit să comunice cu poporul”, a continuat Silva. Ray Loriga ar fi încântat ca peste un an să nu mai fie nevoie să cărăm după noi cărţile tehnice, de genul ghidurilor de călătorie. „Nu se poate sări peste editură, cartea şi-ar pierde din contextul cultural”, a spus Ray Loriga. Costi Rogozanu a fost de părere că, în literatura tehnică, de specialitate, cartea electronică este o evoluţie.
Carme Riera, Rosa Montero, Milagros Frías, Gabriela Adameşteanu şi Cecilia Ştefănescu au dezbătut pe tema “Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române”
A doua masă rotundă, “Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române” s-a desfăşurat la ora 16.30 şi i-a avut printre participanţi pe Carme Riera, Rosa Montero, Milagros Frías, Gabriela Adameşteanu (romancieră) şi Cecilia Ştefănescu (romancieră), iar la încheierea acestei zile de târg Ada Milea şi „Don Quijote” au încântat publicul pe note muzicale, de la ora18.30, în pavilionul 13 al Romexpo.
Salonul de Carte Bookfest 2010 este organizat de Asociaţia Editorilor din Romania (AER), sub egida Federaţiei Editorilor din România şi patronajul ministerelor culturii român şi spaniol, al Federaţiei Editorilor din Spania şi Institutului Cervantes de la Bucureşti, al MAE român şi Primăriei Municipiului Bucureşti, cu concursul ARCUB. Co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, iar principalii partenerii media sunt România Liberă, Europa FM, Jurnalul Naţional. Colaboratorii media sunt Zoom TV, Agenţia de Carte şi ziarul Azi. Printre sponsori se numără Cartea Dragostei Avon, Lavazza, Florăria Olandeză, Cumpăna, Syscom 18, INES IPTV şi RPG Security. Banca Românească este partener.
Evenimentul se bucura de susţinerea: Observatorul Cultural, Revista 22, România Literară, The Diplomat, Psychologies, Elle, Femeia de azi, Cariere, Zile si Nopti, 7 Seri, Ziarul Naţional, Ring şi a website-urilor: Bucureştii Vechi si Noi, 121.ro, Stil Feminin, Amelie, Avantaje, Clopotel.ro, Referat.ro, Copilul.ro.
Bookfest 2010 are loc în perioada 9-13 iunie şi se deschide zilnic la ora 10:00 şi se închide miercuri 9, joi 10 şi sâmbătă 12 iunie la ora 20:00. Vineri 11 iunie orarul se prelungeşte până la 22:00, iar duminică 13 iunie Salonul de carte îşi închide porţile la ora 18:00. Bookfest are loc în pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Romexpo. Accesul vizitatorilor este liber.