Astăzi, 8 iunie 2010, ora 18:30, la Café Verona (Str. Verona 13-15, Bucureşti) are loc o lansare şi o dezbatere despre romanele în benzi desenate, pornind de la romanul grafic “Persepolis” de Marjane Satrapi, Editura Art. La eveniment vor participa Adrian Cioroianu (istoric, eseist şi jurnalist pasionat de benzi desenate), Alexandru Ciubotariu (Pisicapătrată, streetartist şi autor de benzi desenate), Miloš Jovanovič (Hardcomics) şi Anamaria Pravicencu (Asociaţia Jumătatea plină). Volumul Marjanei Satrapi deschide prima colecţie de romane grafice din România.
“Persepolis” s-a vândut în peste două milioane de exemplare şi a fost de mai multe ori premiat la prestigiosul Festival de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), iar în Spania a fost recompensat pentru mesajul antifundamentalist. Transformat într-un lungmetraj de animaţie, ai cărui coregizori au fost chiar Satrapi şi artistul Vincent Paronnaud, “Persepolis” a primit în 2007 Premiul Juriului la Cannes, fiind nominalizat şi la Oscaruri.
Romanul este o revizitare, la persoana întâi, a copilăriei pe care Marjane Satrapi şi-a petrecut-o la Teheran, într-o familie cu convingeri de stânga, implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană. Urmează anii petrecuţi la liceu în Viena, revenirea în Iran, spre sfârşitul războiului cu Irakul, şi plecarea definitivă în Franţa, unde autoarea locuieşte şi acum. Vălul care acoperă, de regulă, sensibilele chestiuni legate de politică, religie şi istorie, se ridică în cartea lui Satrapi pentru a face loc multor nuanţe de gri camuflate în imagini exclusiv alb/negru.
Dincolo de privirea de insider pe care o aruncă în „măruntaiele” unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieşte în cele aproape 400 de pagini o altă dimensiune familiarizată cu tabuul: condiţia femeii în lumea islamică. Fără să cadă în păcatul tezismului, Satrapi găseşte fomula perfectă între episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) şi analiza socială, fără să neglijeze ritmul poveştii.