Astăzi, 25 iunie 2010, va avea loc în Bucureşti cea de-a patra ediţie a Nopţii Institutelor Culturale. Organizată de EUNIC – Bucureşti, Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente propuse de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso„, Institutul Polonez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei. Coordonatorul ediţiei din acest an este Institutul Polonez. Sunt programate 70 de evenimente, care se vor derula timp de peste 16 ore în 11 puncte din Bucureşti.
Astfel, Forumul Cultural Austriac își va prezenta programul la Institutul Cervantes, în strada Marin Serghiescu nr. 12, între orele 19.00-23.00, după cum urmează:
19.00 : ”Focus asupra Austriei” (Titlu original: „Fokus auf Österreich“), colaj de scurtmetraje, 90 min.
Regia: Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich, Edith Stauber, Bady Minck
Acest program de 90 de minute cuprinde filme de scurt metraj austriece. Colajul constituie încercarea de a prezenta diferite poziţii ale tinerilor cineaşti austrieci. În prima parte a programului sunt prezentate, în filme mai scurte, intervenţiile individuale ale regizorilor Johann Lurf, Johanna Moder, Michaela Schwentner, Christoph Weihrich şi Edith Stauber. În filmele lor, topografia alpină a Austriei ca idilă pietrificată, precum şi imaginea dureros schimonosită a istoriei joacă un rol important. Cea de-a doua parte a programului cuprinde filmul multiplu premiat al lui Bady Minck, “La început a fost privirea” (2003), în care toate clişeele imaginabile ale Austriei, fie vizuale, fie de natură istorică, sunt compuse într-un colaj plin de umor.
20.30: ”Crima din Santa Cruz”, (titlu original: “Santa Cruz por ejemplo…”), film documentar Austria/Spania, 2005, 66 min.
Regia: Günter Schwaiger, imaginea: Hermann Peseckas
Santa Cruz por ejemplo… este un film documentar realizat de producătorul Günter Schwaiger, împreună cu etnologul Hermann Peseckas despre masacrul din 1936, săvârșit de falangiști și adepții lui Franco. Filmul pornește de la istoria satului spaniol Santa Cruz de la Salceda. În 2003, la aproape 70 de ani de la masacru, se decide deschiderea gropii comune, astfel încât osemintele victimelor să poată fi analizate genetic și înhumate în mod adecvat. Regizorii aduc la lumină fapte despre care istoria Spaniei nu dezvăluie nimic.
21.30: ”Paradisul lui Hafner”, (Titlu original: „Hafners Paradies”, film documentar, Austria/ Spania, 2007, 74 min.
Regia: Günter Schwaiger
Înconjurat de prietenii săi naziști, fostul crescător de porci, inventator, playboy, dar îndeosebi fost ofițer SS Hafner trăiește în Spania și visează la venirea celui de al IV-a Reich. În cursul filmului, fostul ofițer SS Hafner ne introduce în lumea sa întunecată și grotescă pe care a clădit-o după bunul său plac și în care își duce existența cu mare mândrie. În cele din urma însă, realitatea își spune cuvântul…
“Pentru mine, întâlnirea cu Paul Maria Hafner, fost ofițer SS, a fost respingătoare și magnetizantă totodată. Pentru prima oară am putut vorbi cu o persoană implicată în cel de al III-lea Reich și am putut afla răspuns la întrebările mele, care păreau de nerăspuns”.
Günter Schwaiger.
Cursa specială RATB și bicicletele vă stau la dispoziție pentru a face legătura între cele 11 puncte de desfășurare a evenimentului
Programul integral al evenimentului și informații suplimentare:
www.getyourip.ro
www.icr.ro/noaptea_institutelor_2010