În luna martie a acestui an, Editura Leda achiziţiona drepturile de traducere în limba română pentru romanul “The Lacuna” de Barbara Kingsolver. La scurt timp, acest roman a fost nominalizat la Premiile Orange, iar în luna iunie a primit această distincţie. Versiunea în limba română este prevazută ca apariţie în cursul anului 2011.
Aniversând anul acesta cea de a 15-a sa ediţie, premiul celebrează performanţa scriitoricească, originalitatea, talentul şi accesibilitatea scrierilor semnate de autoare din întreaga lume. Câştigătoarea este răsplătită cu un cec în valoare de 30 000 de lire sterline şi o statuetă din bronz cunoscută sub numele de “Bessie”, creaţie şi donaţie a artistei Grizel Niven.
În volumul “The Lacuna”, Barbara Kingsolver ne poartă într-un periplu epic din Mexicul artiştilor Diego Rivera şi Frida Kahlo, în America atacului de la Pearl Harbor şi a lui J. Edgar Hoover. “The Lacuna” este povestea unui om prins între două naţiuni, într-o epocă în care acestea îşi inventează propriile identităţi moderne.
Barbara Kingsolver s-a născut în 1955 şi a crescut în estul statului Kentucky. Este autoare de romane (The Bean Trees, Animal Dreams, Pigs in Heaven, The Poisonwood Bible, The Lacuna etc), povestiri, eseuri, lucrări de non-ficţiune (Animal, Vegetable, Miracle etc.) şi volume de poezii. Scrierile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi au fost distinse cu premii prestigioase. În 2002, Barbarei Kingsolver i s-a acordat Medalia Naţională pentru Ştiinţe Umaniste, cea mai înaltă distincţie acordată de Statele Unite pentru servicii aduse artelor. Toate cărţile sale scrise după 1993 au intrat pe lista de bestselleruri a ziarului New York Times. Autoarea a mai fost nominalizată la premiile PEN/Faulkner, Pulitzer şi Orange pentru The Poisonwood Bible şi a câştigat Premiul Orange în 2010 pentru The Lacuna. În prezent, trăieşte împreună cu familia sa la o fermă în sudul regiunii Appalachia.
“The Lacuna” de Barbara Kingsolver reprezintă cel de-al şaptelea roman câştigător al Premiului Orange din portofoliul Editurii LEDA. El se alătură următoarelor titluri publicate în ultimii anii:
Rose Tremain, “Drumul spre casă” – Premiul Orange 2008; Zadie Smith, „Despre frumuseţe” – Premiul Orange 2006; Andrea Levy, „O insulă prea mică” – Premiul Orange 2004; Linda Grant, „Am trăit vremuri moderne” – Premiul Orange 2000; Anne Michaels, „Imagini fugare” – Premiul Orange 1997; Helen Dunmore, „Vraja iernii” – Premiul Orange 1996.