spot_img

“Privilegii în Purgatoriu * La Măcel”

Joi, 24 iunie 2010, ora 20:00, în Green Hours 22 Club Jazz Cafe (Calea Victoriei nr. 120, Bucureşti), are loc o seară de muzică şi poezie experimentală “Privilegii în Purgatoriu * La Măcel”, care îi va aduce în atenţia publicului pe Mircea Florian (autorul volumului „La măcel”), Valery Oişteanu şi Octavian Diaconescu. Evenimentul este conceput şi realizat de „Fundaţia Florian”.

Cu această ocazie va fi lansat volumul de versuri al lui Valery Oişteanu, “Privilegii în Purgatoriu”, pe acordurile lui  Mircea Florian (vocals (processed), acoustic instruments, computers) şi ale lui Octavian Diaconescu (processors, computers). Valery Oişteanu  îşi va folosi vocea pentru a-şi acompania poemele. „Privilegii în Purgatoriu” reprezintă prima parte a unei virtuale Divine Tragedii – o colecţie de 88 de poeme scrise între 2001-2009 şi lansate la New York de “Fly by Night Press”, NYC 2009 şi erudit traduse de Nadia Brunstein în limba romană . Primul capitol se numeşte „Călătorind dincolo de imaginaţie”, un jurnal de călătorie despre aventurile şamanistice. Al doilea capitol “Prietenii Suprarealişti” sunt compoziţii de blues dedicate prietenilor pierduţi, artişti şi poeţi celebri. “Peisaje de somnuri erotice” descrie experienţe de înaltă tensiune erotică din punct de vedere radical. “Reflecţii antifilosofice” este secţiunea a patra de carte cu poezii manifesto/civice. Capitolul al cincilea „În cuvintele mele proprii” se compune din reflecţiile poetice-ecologice ale autorului privind dezastrele naturale şi cele făcute de om.

Deși născut în Rusia în anul 1943, Valery Oişteanu a adoptat cultura și literatura română, în care a revoluționat 20 de ani mai târziu, așa cunoscutul curent alSuprareliștilor. Din acest curent literar mai făceau parte poeții Gellu Naum, Gherasim Luca, Tristan Tzara, Benjamin Fundoianu, Victor Brauner, Jaques Herold, Dolfi Trost si mulți alții. Valery Oișteanu, pe lângă inconfudabilul său stil și talent poetic, a atras atenția prin modul în care a dus mai departe crezul acestor poeți, ajungând ca pe coasta Atlanticului să afirme în continuare că Suprarealismul nu a murit! Criticat cu vehemență în ziarele anilor 60-70, aservite regimului politic comunist „Scânteia”și altele, datorită noului său stil de poezie – care a fost caracterizat, la un moment dat, drept „cai verzi pe pereți”-, Valery Oișteanu părăsește România în anul 1972, imigrând în Statele Unite ale Americii și stabilindu-se la New York. Aduce cu el ideile Suprarealimului și conceptele Dadaismului, care au găsit un habitat peren, pentru că poetul a ales una dintre zonele cele mai boemice, mai nonconformiste, mai liberale ale orașului: East Village! Aici pe parcursul a peste 38 de ani a gândit şi a scris în limba engleză 10 cărți de poezie, un volum de ficțiune scurtă și o carte de eseuri intitulată „The AVANT-GODS”. În ultimii 20 ani a fost unul dintre columniştii de bază ai publicației „NY Arts Magazine”. De asemenea a fost foarte activ ca și critic de artă la revista „Brooklyn Rail” și la publicația online www.artnet.com. Contribuțiile sale critice, literare, dar și ziaristice se continuă cu munca sa de editor la www.art.es și „d’Art International” (Toronto) si la reviste de limbă franceză și română, printre care amintesc: „La Page Blanche”, „Observatorul Cultural”, „Viața Romaneasca”,„România Literară”, etc.Valery Oișteanu este și un artist care produce colaje și cărți de artist, iar vocea sa cu o rezonanță profundă, inconfundabilă în cercurile literare, de poezie vie, de la New York, i-a adus unicitate. Nu este prea greu să afli unde recită Valery Oișteanu, fie că e în cluburile-cafenea din Greenwich Village, ori în barurile de jazz din Tribeca, sau în atelierele de poezie din East Village, pentru că aproape toată lumea știe de vocea cu un bas profund, a poetului dadaist. Cu fiecare ocazie în care recită din poezia sa, ori citește din operele poeților din curentului Suprarealist, Valery Oișteanu încântă audiența cu vivacitatea prezenței sale, cu ideile filosofiei Zen-Dada, imprimând momentului o patină istorică pe care generațiile tinere nu au avut ocazia să o cunoască. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508