De curând, la editura Litera Internaţional a apărut cel de-al zecelea volum de poeme al Passionariei Stoicescu, ”Celălalt soare”. Cartea a apărut cu sprijinul CopyRo, societate de gestiune a drepturilor de autor.
Cunoscută cititorilor atât ca autoare de literatură pentru copii, cât şi ca prozatoare şi traducătoare, Passionaria Stoicescu dezvăluie în noua sa carte un text poetic personal, în care consistenţa lirică izbuteşte să contopească laolaltă o tulburătoare sinceritate, o intuiţie feminină capabilă de ipostazieri, o imagistică bogată, toate dublate de o anume tensiune intelectuală (ciclul ”Şarpele cu aripi”), sesizabilă chiar şi în poezia de dragoste (ciclul ”Poeme alchimice”). Spaţiul liric se înfiripă din tonalităţile grave ale dăruirii de sine, aparţinând poetului hărăzit să refacă perpetuu datele primordiale ale existenţei.
În planul expresiei, măiestria versificaţiei, dar mai ales şlefuirea limbajului imagistic în metafore uneori abstruse, cultivarea sinesteziei şi a invenţiei combinatorii, amintesc de o modalitate poetică, fără îndoială caracteristică percepţiei omului problematic contemporan.
Nu întâmplător, Ion Caraion a găsit în poezia Passionariei Stoicescu ”magia unei alchimii a verbului”, Radu Cârneci ”o poezie de reflecţie pusă în forme clare, de o puritate a simţirii exemplară”, iar Laurenţiu Ulici ”lunecătoare sănii de cuvinte”.