Aseară, 6 mai 2010, la Clubul Prometheus din Bucureşti s-au decernat premiile de debut ale revistei “România literară”, cu sprijinul Fundaţiei ANONIMUL. Câştigătorii acestor premii au fost publicaţi în anul 2009 de editura Cartea Românească, respectiv Editura Trei.
Stoian G. Bogdan a debutat cu volumul “Chipurile”, în urma câştigării concursului de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Cartea Românească& Uniunea Scriitorilor din România pentru anul 2008.
“Chipurile”, Editura Cartea Românească, este cartea unei lumi dense şi contondente, extrasă din marginea marilor oraşe sau din centrul urbelor „în care nu se întâmplă nimic”. O lume care se defineşte pe parcursul lecturii, lezând retine şi dilatând capilare. O colecţie de portrete executate „cam pe sub mână, dar nu mai puţin, peste picior”.
Cartea “O sociopsihanaliză a realismului socialist”, Editura Trei, pe care Alice Popescu “a consacrat-o realismului socialist (o premieră la noi) merge la rădăcinile unui curent care s-a născut în anii ’30 în Rusia sovietică şi a cucerit apoi literaturile est-europene. Aceste rădăcini sunt în număr de două: preeminenţa inconştientului colectiv şi nevoia de a oferi maselor o religie profană. O carte captivantă prin idei şi prin stil.”, scria Nicolae Manolescu despre acest volum.
Alice Popescu este în prezent lector de limba engleză la facultatea de psihologie a universităţii „Titu Maiorescu” (Bucureşti). Doctor în filologie. A publicat peste 200 de articole în revistele Dilema, Dilema veche, Dilemateca, Observator cultural.
Cartea lui Andrei Terian, “G. Călinescu. A cincea esenţă”, Editura Cartea Românească, e o sinteză critică de o amploare, minuţie şi vervă interpretativă încă nemaiîntâlnite la noi în bibliografia, atât de abundentă totuşi, despre G. Călinescu. Este o lucrare de referinţă, care va rămâne. Ea marchează simbolic apariţia unui nou reprezentant strălucit al unei generaţii tinere care a început deja şi continuă alert să înnoiască domeniul studiilor noastre literare.”, scria Paul Cornea.