Săptămâna aceasta soseşte din tipografia Poliromului volumul “Catch-22” de Joseph Heller, o operă de referinţă în literatura americană contemporană. Romanul apărut în traducerea Sandei Aronescu, a fost la vremea publicării sale o carte îmbrăţişată de contracultura americană ca simbol al rebeliunii anti-instituţionale.
Acţiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce se derulează la o bază militară americană fictivă, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, iar neobişnuitul protagonist al poveştii este Yossarian, un erou de o inventivitate şi energie inepuizabile, hotărât să supravieţuiască războiului, chiar cu preţul vieţii. Romanul oscilează între comic şi teroare cu o uşurinţă fenomenală, explorând ingenios absurdul existenţei într-un mediu în care comunicarea a încetat, sufocată de birocraţie şi manii autiste, violenţă şi ameninţarea morţii. Păstrarea judecăţii şi a simţului realităţii necesită eforturi aproape supraomeneşti. Romanul a fost ecranizat în 1970 într-o producţie excepţională, în regia lui Mike Nichols, având în distribuţie nume mari, precum Alan Arkin, Buck Henry, Anthony Perkins sau Orson Welles.
„Catch-22” este o operă monumentală în literatura americană contemporană, un roman care ne reaminteşte de toate lucrurile pe care le acceptăm automat, deşi nu ar trebui să o facem, de toată nebunia pe care ne străduim să nu o luăm în seamă, de decepţiile şi falsitatea pe care nu avem voinţa de a le separa de adevăr.”, scria The New York Times Book Review, iar cotidianul The Nation scriadespre carte că este „cea mai virulentă renegare a civilizaţiei noastre din literatura celui de-al Doilea Război Mondial.”
Joseph Heller s-a născut în 1923, în Brooklyn, New York, într-o familie săracă de evrei imigranţi de origine rusă. În 1942, la 19 ani, Heller se înrolează în trupele aviaţiei militare a Statelor Unite. Este trimis în Italia, unde pilotează bombardiere (în misiuni, din fericire, lipsite de evenimente). După război, Heller studiază Engleza la Universitatea din Carolina de Sud şi la Universitatea din New York. În 1949 îşi definitivează masteratul la Columbia University şi imediat după absolvire obţine o bursă Fulbright de un an la Unversitatea Oxford. După ce se întoarce din Anglia, ţine cursuri de Creative Writing la Penn State University, colaborează cu trustul de presă Time Inc. şi se angajează copywriter la o mică agenţie publicitară. În 1953 îi vine o idee pentru o poveste, scrie un prim capitol şi, opt ani mai târziu, rezultatul este formidabilul roman “Catch-22”. Cartea câştigă aprecierea publicului şi a criticii, datorită tonului său satiric cu totul particular, care se păstrează în toate cărţile sale ulterioare, mai puţin cunoscute, printre care se numară “Something Happened” (1974), “God Knows” (1984), o satiră cu subiect biblic, precum şi volumul autobiografic “No Laughing Matter” (1986), acesta din urmă având drept subiect boala neurologică cu care este diagnosticat Heller în 1981, sindromul Guillain-Barre. La scurt timp după terminarea ultimului său roman, “Portrait of an Artist, as an Old Man”, în 1999, Heller moare în urma unui atac de cord.