Mâine, 26 mai 2010, ora 15.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, în cadrul proiectului « Scriitori la TRADEM », va avea loc lansarea cărţii „Ana Maria şi îngerii” de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească. Este prima lansare la nivel naţional a cărţii importantului prozator, înaintea Târgului de Carte Bookfest. Romanul va fi prezentat de Nicolae Coande.
Volumul de faţă, „Ana Maria şi îngerii” are o poveste cu totul neobişnuită. “Pe data de 9 februarie 2009, pe adresa de e-mail a Editurii Cartea Românească sosea un mesaj cu un conţinut neprevăzut: o româncă stabilită de multă vreme la Viena voia să-şi încredinţeze drama cumplită unui scriitor român, care s-o transforme într-o carte. O mamă îndurerată striga după ajutor. Pentru prima dată, unui om trecut printr-o grea încercare îi venise ideea să apeleze la puterea vindecătoare a literaturii.
Cel care a acceptat imediat inedita provocare a fost romancierul Radu Aldulescu. Deşi lucra la un nou roman, s-a întrerupt şi s-a urcat în primul avion de Viena, ca să salveze o poveste şi să traducă un teribil coşmar în literă scrisă. Să-l neutralizeze, prin forţa cuvântului. Timp de o săptămână, s-a documentat. Laconic, taciturn, preocupat doar de scrisul său, la întoarcere Radu Aldulescu n-a spus decât atât: „Doamna Mariana este o femeie extraordinară. A avut o viaţă tare chinuită. Va fi o carte… . Şi s-a apucat fără întârziere de treabă. De atunci a trecut puţin mai mult de un an. Între timp, Mariana s-a repatriat. Acum trăieşte la Arad, iar viaţa ei, pe care Radu Aldulescu încearcă să o recupereze simbolic, a devenit acum un roman.”, scrie redactorul-şef al Editurii Cartea Românească, Mădălina Ghiu în „România literară”, nr 15/2010.
Radul Aldulescu spunea:„Este primul meu roman, aşadar, scris la iniţiativa editorului. Doamna Mădălina Ghiu de la Editura Cartea Românească, care mi-a editat şi reeditat aproape toate romanele în ultimii patru ani, m-a pus în legătură cu o femeie aflată în căutarea unui scriitor dispus să-i scrie romanul vieţii. În ce mă priveşte, viaţa oricărui om este un roman, cunoscând-o însă pe femeia aceea, am avut senzaţia pe cale de a deveni certitudine, că tragedia ei a urmat în mod explicit un curs propice punerii în pagini de roman. Aşa se face că am lăsat la trei sferturi romanul la care lucram şi m-am apucat de ceea ce avea să devină peste exact un an “Ana Maria şi îngerii”. Pentru prima dată am folosit o documentare strictă şi mi-am asumat totodată riscul ca majoritatea personajelor să poarte numele persoanelor care le-au inspirat şi care sunt potenţiale cititoare ale cărţii, complet neavizate în privinţa procedeelor şi regulilor ficţiunii romaneşti. Ca o compensaţie a acestui risc probabil, pentru prima dată mi se întâmplă ca prima persoană care citeşte manuscrisul să fie cea mai importantă fiinţă din viaţa mea. Pentru prima dată ştiu cu precizie ziua când am început lucrul la roman – 2 aprilie 2009, şi de asemenea perioada documentării, cuprinsă între 25 martie şi 1 aprilie 2009. Pentru prima dată voi preda editurii un mansucris în format electronic.”