În perioada 25 mai-9 iunie 2010, spaţiul de artă contemporană Atelier 030202 (strada Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti) prezintă expoziţia de pictură a artistului Mihail Coşuleţu. Deschiderea va avea loc marţi, 25 mai 2010, începând cu ora 19:00. Coloana sonoră va fi asigurată de Traian Cherecheş. Pentru cei interesaţi, se va organiza o conferinţă de presă în aceeaşi zi, începând cu ora 17:00. Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00-16:00.
Proiectul a fost conceput cu doi ani în urmă şi prezintă cele mai recente lucrări ale artistului. Apetenţa pentru pictură nu l-a părăsit nicio clipă pe autor, chiar dacă tentaţia tehnologiei şi a conceptualizării este mare în mediul în care se află. Dimpotrivă, observăm o pasiune constantă pentru materie, pentru tehnică şi pentru seriozitatea regizorală cu care îşi defineşte, plastic, personajele şi decorurile.
“Am fost bântuit ani de-a rândul de ideea şi de dorinţa de a face ceva important. Important pentru mine, important pentru cei din jur etc. Am căutat foarte mult timp un subiect capabil să genereze aproape de unul singur o operă majoră. În momentul în care am renunţat la această abordare artificială, am dobândit o linişte care m-a făcut capabil de luciditatea necesară unei picturi, dacă nu majore, cel puţin veridice. (…)
Am renunţat la toate preocupările tematice anterioare şi la binecunoscutele etichete distribuite echitabil întregului mediu artistic românesc. Trebuia să rămân doar cu ce aveam de spus. Rezultatul nu este neapărat plăcut, frumos sau satisfăcător din punct de vedere intelectual pentru că nu asta trebuie să fie. Nu este ceva uşor digerabil, pentru că în spatele picturii se află nişte factori determinanţi deloc plăcuţi. Toată această serie de picturi pleacă de la un sentiment pregnant de nemulţumire.” (Mihail Coşuleţu – fragmente din dialogul purtat cu Simona Vilău, curatoarea expoziţiei)
“Unul dintre citatele preferate ale lui Mihail Coşuleţu este din Sigmar Polke şi sună cam aşa ‘We cannot rely on it that good painting will be made one day. We have to take the matter in hand ourselves’ (Nu ne putem baza pe faptul că pictura de calitate se va face într-o zi. Trebuie să ne ocupăm de asta noi înşine). Această butadă cu rol mantric are rol de autostimulare.
Chiar dacă nu este un exploziv şi un expansiv, se gândeşte încontinuu la preocupările sale artistice. Îi plac lucrurile mari şi vrea să facă lucruri mari. Când vrei să faci lucruri mari, viaţa nu este deloc uşoară. Când vrei să faci lucruri mari, restrângi aproape până la zero scala de compromisuri. Tot atunci, drumul se îngustează şi devine anevoios. La un moment dat te trezeşti aproape singur şi cu un bagaj inutil de balast acumulat în timp. Se petrece o criză interioară şi o iei de la un fel de zero.
Expoziţia Portret de familie. Mad Pets & Englishmen este un traseu început de Mihail Coşuleţu după momentul zero al crizei. Citându-l, se prea poate ca rezultatul să nu fie unul prea teatral sau prea preţios, ci doar discursul foarte convingător al unui om cu valori liberale şi cu principii, pare-se, sănătoase.”, spune Simona Vilău, curatoarea expoziţiei.
Mihail Coşuleţu (7.11.1982) este un artist român originar din Braşov. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti din 2001.
Licenţiat în pictură (2005) la UNA Bucureşti, Mihail Coşuleţu a participat la numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate. În 2008 a reprezentat România la prima ediţie a Biennale delle Arti dell’Unita d’Italia şi a participat, în acelaşi an, la cea de-a noua ediţie a Bienalei de Miniatură de la Gornji Milanovac, Serbia, alături de alţi artişti români.
Portret de familie. Mad Pets&Englishmen este cea de-a patra expoziţie personală a lui Mihail Coşuleţu.
Este câştigătorul Premiului Alexandru Tzipoia pentru cea mai bună expoziţie de tineret din 2007 şi al Marelui Premiu SIP 2009 de la Muzeul Florean din Baia Mare.
Parteneri în proiect: Asociaţia EuroCulturArt, Teatrul de Comedie, Clubul UNESCO Adolescenţii
Parteneri media: Revista Cultura, Modernism.ro, Radio România Cultural, Veioza Arte, Agenţia de carte.ro, ArtClue, aLtitudini, Zile şi Nopti, Cronica de Vineri.