spot_img

George Ţărnea, după 7 ani

Mădălina Ionescu a trimis la redacţia AgenţieideCarte.ro un medalion comemorativ în amintirea poetului George Ţărnea. Mâine, 8 mai 2010, se împlinesc 7 ani de la dispariţia poetului. Evenimentul comemorativ va avea loc începând cu ora 14:30 la Cimitirul Bellu (Aleea George Dinică, către Aleea Scriitorilor) din Bucureşti.

Fiul poetului, Andrei Ţărnea scria:

“ Umbra vieţii-n aporii: George Ţărnea şapte ani de absenţă: ultima, şi cea mai lungă

Uităm şi greşim, apoi greşim din nou şi uităm dar din când în când ne amintim de „cercul poeţilor dispăruţi”. Noi cei din afara sa, pentru că poeţii nu uită niciodată. Uneori îi citim. Iar ca textele sacre, poezia lor e întotdeauna nouă pentru toţi. Şi are răspunsuri şi chemări pentru fiecare. Sâmbătă 8 Mai comemoram 7 ani de când poetul nu se mai arată „decât magnific de postum”.

George Ţărnea a absolvit liceul la Băbeni, acum instituţia purtându-i numele, iar facultatea a absolvit-o la Bucureşti. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în anul 1972. George Ţărnea a fost director artistic pentru numeroase festivaluri şi concursuri artistice. A colaborat la toate revistele de literatură, începând din 1965: România Literară, Contemporanul, Luceafărul, Convorbiri Literare, Astra, Tribuna, Steaua, Ateneu, Orizont, Tomiş, Orizont Literar, Timpul, Cronica, Cuvântul, Ramuri etc.

Creaţia literară:

Debutul absolut al poetului s-a produs în publicaţia argeşeană „Secera şi Ciocanul”, la 16 mai 1964, cu poezia „Drumeţie”.

Opera poetului:

PĂSĂRILE MIRESEI – Literatorul, Biblioteca Argeş (G.Tomozei),1972; TESTAMENTELE ÎNŢELEPTULUI – Ed.Cartea Românească, Bucuresti; STAREA DE IUBIRE – Ed. Facla, Timişoara,1975; BALADE – Ed.Cartea Românească, Bucureşti, 1976; DRUMUL DOMNULUI DE ROUĂ – Ed.Cartea Românească, Bucureşti, 1977; ÎNALTA FIDELITATE – Ed.Scrisul Românesc, Craiova, 1977; SCRISORI DE FIECARE ZI – Ed. Scrisul Românesc, Craiova, 1980, prefaţă NICOLAE MANOLESCU; BALADĂ PENTRU VINUL TÂNĂR – Ed. Ion Creangă, Bucureşti, 198; CÂNTEC PENTRU ŢARĂ-OM – Ed. Ion Creangă, Bucuresti, 1981; CARTEA CLARĂ – Ed. Cartea Românească, Bucureşti,1986; ANUAR – Ed. Eminescu, Bucureşti, 1989; DE TINUT MINTE- Ed. Tanera, Bucureşti, 1994, subtitlu Cartea necuprinsului; CARTEA CU IUBIRI SECRETE – Ed. Tanera, Bucureşti, 1994, subtitlu 183 sonete; UN ABECEDAR BIZAR-Ed. Encicpoledica, Bucureşti, 1997 – De purtat în buzunar, creat în mod special pentru cititorii din Republica Moldova; CARTEA CLAUDIANĂ – Ed. Conphys Rm. Vâlcea, 1999, Subtitlu Din pricina ta; CARTEA ILUMINĂRII – Ed. Emia, Bucureşti 2000, Rugăciuni şi viziuni; DECLANSATORUL DE PLACERI – Ed. Ed. Conphys Rm. Valcea, 1999, Subtilul Carte eretica de erotica poetica; CĂLIMARA GOALĂ ŞI GĂNDACUL DE BUCĂTĂRIE sau Cartea Suavă a Iubirii Definitive – Ed. Enciclopedică, Bucureşti 2001; CARTEA INIMII ALBASTRE – Ed. Conphys Rm. Valcea 2001, Subtitlu Ganduri si Elegii; CARTEA CU ELE, CELE DIN ELEGII – Ed. Conphys Rm. Valcea 2001, Subtitlu 101 Poeme antologice, prefaţă EUGEN NEGRICI; RITUALURI DE IMPERECHERE – Ed. Conphys Rm. Valcea 2002; POEME SUPĂRATE RĂU – Ed. Helicon Timişoara 1996; LEGIADA – Ed. Enciclopedica Bucureşti 1998, Subtitlu – Ghid artistic şi turistic pentru spaţiul euristic; POEME SUPĂRATE RĂU – Ed. Conphys Rm. Valcea 2003, Subtitlu Fals tratat scatologic de bună purtare – ediţie revizuită şi extinsă; ERA MUZICII LEJERE -Ed. Conphys, Rm. Valcea 2003, Subtitlu Cântece de petrecanie, Prefaţă Laurentiu Ulici.

Postumă: EXERCIŢII DE IUBIRE – Ed. Contrast, Bucureşti, 2003

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508