Mâine, 27 mai 2010, ora 16.00, la Librăria Humanitas din Cluj (Str. Universitatii, nr. 4) va avea loc lansarea volumului “Meister Eckhart. Misticul din căuşul ochiului” de Daniel Fărcaş, apărut la Editura Polirom. Prezintă: conf. dr. Alexander Baumgarten şi conf. dr. Ion Copoeru.“Meister Eckhart. Misticul din căuşul ochiului” a fost premiat în cadrul Concursului de debut „Ioan Petru Culianu” pe anul 2008.
Reevaluare a temelor fundamentale ale gândirii lui Meister Eckhart, volumul recuperează concepţia misticului german despre limbă, discursul teologic, sensul şi limitele teologiei şi metafizica. O primă secţiune este dedicată simbolismului ocular, al cărui sens poate fi urmărit, regresiv, până la greci, în filosofia lui Aristotel şi Platon şi chiar în epopeile lui Homer. În a doua parte e abordată cea mai controversată temă a misticii eckhartiene, definiţiile lui Dumnezeu, la care se opresc şi exegeţii mai recenţi şi pe care Meister Eckhart şi le asumă simultan, ca pe nişte piese ale aceluiaşi întreg.
Adresat profesorilor şi studenţilor de la facultăţile de filosofie şi teologie, “Meister Eckhart. Misticul din căuşul ochiului” este o analiză echilibrată a unei opere paradoxale, elaborată de un gânditor al … paradoxului.
Daniel Fărcaş (n. 1975) este licenţiat în filosofie (cu o lucrare dedicată discursului teologic la Karl Barth), precum şi în filologie modernă şi clasică. Între 1998 şi 1999, a urmat cursurile de studii aprofundate de filosofie franceză ale Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, finalizându‑le cu o lucrare dedicată hermeneuticii fenomenologice, iar, între 1999 şi 2000, cursurile masteratului (DEA) de istorie a filosofiei din cadrul Universităţii Paris I – Pantheon‑Sorbonne, cu o lucrare despre semnificaţie. Din ianuarie 2008, este doctor în filosofie al Universităţii Paris IV – Sorbonne, cu o teză dedicată lui Albert cel Mare şi Meister Eckhart. A beneficiat de burse de cercetare la Universităţile Paris I – Pantheon‑Sorbonne şi Paris XII – Val‑de‑Marne. A publicat articole teoretice şi studii ştiinţifice în periodice precum Vatra, Echinox, Familia, Studia Universitatis Babeş‑Bolyai, Altarul Banatului, Caietele Echinox, Orma, Verso.
Yeah, it’s good, very useful, thanks 🙂