Mâine, 26 mai 2010, ora 16:00, la Librăria Book Corner din Cluj (str. Iuliu Maniu, nr. 43) va avea loc lansarea romanului de debut “Gluma rusească” de Dragoş Ghiţulete, publicat în colecţia “Proză” a editurii Cartea Românească. Prezintă: Ovidiu Mircean şi Valentin Derevlean.
Totodată, de la ora 18:00, Dragoş Ghiţulete va citi din romanul său de debut în cafeneaua Insomnia, în cadrul Cercului literar „Nepotu’ lui Thoreau”.
“Gluma rusească” aduce în scenă destinele unor oameni care caută cu obstinaţie să înţeleagă ce se întâmplă cu ei înşişi sau dacă mai pot spera că vor ieşi vreodată din labirintul amintirilor traumatizante ale comunismului şi din marasmul tranziţiei româneşti postdecembriste. Cincizeci de ani de totalitarism înseamnă cel puţin două ,,generaţii pierdute” − al căror traseu Dragoş Ghiţulete încearcă să-l recupereze simbolic. Cheia romanului este chiar titlul său. “Gluma rusească” reprezintă exact momentul în care, la masa tratativelor, pe harta Europei s-a tras cortina. Dar înseamnă şi probabilitatea ca, atunci când apeşi pe trăgaci la ruleta rusească, singurul glonţ de pe ţeavă să fie şi ultimul şi să nu fie o glumă.
„Dragoş Ghiţulete reuşeşte să urce pe versantul cel mai dificil al meseriei de scriitor, pentru că reuşeşte să povestească. Are un dar al naraţiunii şi o privire interesantă asupra unor subiecte cu conotaţie istorică. El face parte de altfel din acea generaţie care a fost puţin marcată de comunism, dar suficient pentru a-l păstra în memorie şi a încerca acum să descifreze mecanismele schizofrenizării fiinţei umane prin ideologie şi printr-o anumită practică istorică revoluţionară. Privirea sa asupra acelei epoci este proaspătă, strict literară şi fără nici o umbră de răfuială personală cu trecutul. De unde valoarea acestei proze, la care se adaugă şi ritmul ei cinematografic.”, scria Matei Vişniec despre autor.
„Am scris romanul dintr-o obsesie. Scrisul meu e obsedant. Dacă nu scriu, mă doare. Încerc să mă pun pe mine în acord cu lumea şi scrisul se pare că mi-e cel mai bun ajutor. Am trăit până la 15 ani într-un regim cumplit. Scriu despre el pentru că nu vreau să fie uitat şi în primul rând pentru că nu vreau să-l uit eu.”, mărturiseşte Dragoş Ghiţulete.
Dragoş Ghiţulete s-a născut la 20 martie 1974, la Piteşti. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la RFI România. Talk-show-urile găzduite de el au fost premiate în 2007 de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. A debutat în volumul colectiv Cartea cu bunici, Humanitas, 2007.