Duminică, 30 mai 2010, ora 18:30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, spectatorii se pot întâlni cu “Giselle”, cel mai cunoscut şi mai des montat balet romantic. “Giselle” reprezintă întâlnirea fericită între libretul emoţionant imaginat de Théophile Gautier şi J-H Saint-Georges (inspirat din povestirile germane ale lui Heinrich Heine), între muzica elegantă şi sugestivă compusă de Adolphe Charles Adam şi coregrafia clasică, ce îmbină virtuozitatea tehnică şi expresivitatea.
Coregrafia este o adaptare a lui Mihai Babuşka după cea clasică, realizată de Jules Perrot, Jean Coralli şi Marius Petipa. Scenografia este concepută de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Ciprian Teodoraşcu.
Pe scena operei bucureştene, în acest spectacol-eveniment, Alina Cojocaru şi Johann Kobborg, primi-balerini la Royal Opera House Covent Garden, dansează împreună cu soliştii Companiei de Balet ai Operei Naţionale Bucureşti: Adina Tudor (Myrtha), Virgil Ciocoiu (Hans), Mihaela Soare şi Bogdan Cănilă (Pas-de-deux „Prietenii Gisellei”). Alături de ei evoluează şi ansamblul de balet al ONB.
Alina Cojocaru – născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în Giselle, a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo şi Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizata de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au mai adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (în coregrafia lui McMillan). În 2002 a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional “George Enescu”. A primit distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.
Johan Kobborg – născut la Copenhaga – Danemarca, a studiat la Academia de Balet Funen, apoi, în 1988, a fost admis la Şcoala Regală de Balet, fiind ulterior promovat ca solist, iar în 1994 ca solist principal. A debutat în „Giselle”, apoi în „Spărgătorul de nuci”, urmat de „Chermeza în Bruges”, la care s-au adăugat roluri principale în „Don Quijote”, „Lacul lebedelor”, „Coppelia”, „Romeo şi Julieta”, „Sylfida”, „Visul unei nopţi de vară”, „Evgheni Oneghin”, „Corsarul”, „Paquita”, „Hamlet” etc. În 1993 a câştigat Medalia de Aur la Concursul ”Erik Bruhn” din Canada, iar în 1994 a obţinut Marele Premiu la concursurile Jackson (SUA) şi „Nureev” (Ungaria), fiind nominalizat, în 1996, pentru rolul realizat în baletul „Sylfida”. A fost invitat să danseze în cadrul unor companii de renume din Europa (inclusiv cea de la Teatro alla Scala din Milano), SUA, Japonia, Thailanda, a apărut adesea în emisiuni tv şi în înregistrări video. Din 1998 este solist-principal al baletului regal de la Covent Garden, evoluând şi în spectacolul aniversar al teatrului, dar şi în balete celebre, precum şi în producţii semnate de William Forsythe, Natalia Makarova, Nacho Duato etc. În 2001 a debutat pe scena londoneză în „Lacul lebedelor”, „Ondine”, apoi în „Mayerling” şi „Manon”, iar în 2003 a fost învitat, împreuna cu Alina Cojocaru, să danseze în „Giselle” la Teatrul Kirov din Sankt Petersburg. A creat, de asemenea, roluri interesante în producţii semnate de William Tuckett, Ashley Page, David Bintley ş.a.m.d. Evoluţia sa în Gala de la Covent Garden a fost televizată de BBC.
Keep up the good work, I like your writing.