- Sibiu, 15 mai 2010, cu ocazia Nopţii muzeelor, Muzeul ASTRA a pregătit un program bogat, îmbinând educaţia cu divertismentul, plimbările de agrement cu atelierele de observare astronomică, muzica populară cu jazzul şi multe altele.
- Bucureşti, 15 mai 2010, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Nopţii muzeelor, Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o întâlnire nocturnă cu artele plastice şi teatrul, ce vor fi puse în evidenţă de jocuri de lumini şi muzică.
- Bucureşti, 15 mai 2010, începe a VIII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti- festCO 2010. Spectacolul de deschidere se va desfăşura în 7 spaţii ale clădirii Teatrului de Comedie din Bucureşti (Str. Sf. Dumitru nr. 2, sector 3). Festivalul Comediei Româneşti (15 mai-22 mai 2010) este organizat de Teatrul de Comedie (Director: George Mihăiţă) cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
- Bucureşti, 15 mai 2010, ora 11:00, în cadrul târgului de carte “Aer de carte…la Palat” (ediţia I-a), organizat de AER în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni, are loc masa rotundă “Cândva în Bucureşti…: Monumentele şi siturile istorice din România – importante sau nu pentru Europa?”.
- Torino, 15 mai 2010, în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Torino, unde România este reprezentată de scriitori, critici literari şi traducători, continuă evenimentele cu specificul “Propuneri editoriale româneşti”.
- Bucureşti, 15 mai 2010, între 20.00 – 02:00, la ANAID ART GALLERY (Str. Slobozia, Nr. 34), în cadrul Nopţii Muzeelor, va avea loc vernisajul expoziţiei „Micro/Macro”, al artistei Ileana Dana Marinescu, curatoare Olivia Niţiş.
- Bucureşti, 15 mai 2010, începând cu ora 19:00, în Sala Rotonda a Muzeului Naţional al Literaturii Române se celebrează Noaptea Muzeelor cu expoziţii de caricatură, spectacole în aer liber, concerte de muzică rusească, concerte de muzică medievală, recitaluri de poezie şi proiecţii de filme.
- Bucureşti, 16 mai 2010, ora 13:00, la Sala Tudor Vianu a Facultăţii de Litere, are loc deschiderea Colocviului Naţional de Teorie Literară, Ediţia a II-a.
- Bucureşti, 16 mai 2010, ora 12:00, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Galeria Galateca, are loc lansarea cărţii şi audiobookului “Aventurile lui Habarnam” de Nikolai Nosov, invitat Marian Râlea.
- Bucureşti, 16 mai 2010, ora 13:00, în foaierul Teatrului de Operetă “Ion Dacian”, are loc recitalul copiilor prezenţi în “Colecţia celor mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”, un proiect al ONG-ului Ajutor REAL, realizat în colaborare cu Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” şi susţinut de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Agenda de carte, 15-16 mai 2010
Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023
De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022
De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021
De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021: 30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020
De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019
De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018
În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017
În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016
Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.
(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015
Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.