La Editura Polirom, în colecţia „Thriller”, a apărut de curând un volum plin de suspans, “Noaptea Gladiatorului” de Gordon Russell, în traducerea din limba italiană a lui Vasile Mitu.
Gordon Russell, pseudonimul sub care semnează doi povestitori, experţi mondiali în arheologie experimentală, este cunoscut publicului român datorită romanului “Marele gladiator”, primul titlu dintr-o fascinantă trilogie. “Noaptea gladiatorului”, cel de-al doilea roman al trilogiei, reconstruieşte cu o admirabilă măiestrie şi o extraordinară fidelitate epoca romană şi viaţa plină de primejdii a marilor gladiatori, constrânşi să se lupte cu sălbăticie între ei pentru a oferi mulţimii în delir spectacolul electrizant al cruzimii şi al morţii. Publicul filmului “Gladiatorul”, în regia lui Ridley Scott, va aprecia cu siguranţă acest roman.
Romanul “Noaptea Gladiatorului” readuce la viaţă cu o admirabilă măiestrie şi o extraordinară fidelitate epoca romană şi viaţa plină de primejdii a marilor gladiatori, constrânşi să se lupte cu sălbăticie între ei pentru a oferi mulţimii în delir spectacolul electrizant al cruzimii şi al morţii. Deşi credea că lăsase pentru totdeauna în urmă luptele din arenă şi că îşi reglase conturile cu soarta, în clipa în care ajunge să îşi vadă prietenii ucişi, iar lumea în care îşi găsise în sfârşit pacea, acum distrusă, Valerius înţelege că nu există scăpare din faţa violenţei şi hotărăşte să pună din nou mâna pe sabie. Mânat de setea de răzbunare şi de dorinţa de-a descoperi acvila legiunii Augusta, un obiect care are virtuţile magice de a-l face invincibil pe posesorul său, Valerius se avântă din nou în luptă, ajungând până sub zidurile Ierusalimului, asediat de armata lui Vespasian. Pe pamânturile Africii, într-o noapte crucială pentru el şi pentru Imperiu, protagonistul redevine Orfeus, marele gladiator, şi încă o dată trebuie să lupte sau să moară.
„Un roman fascinant, absolut fidel în reconstrucţia sa istorică. Gordon Russell readuce la viaţă, cu măiestrie, zilele gladiatorilor.”, scria cotidianul La Republica.
„Precizia detaliului istoric şi ritmul alert al povestirii fac din această carte despre dragoste, onoare şi eroism o lectură pe cât de instructivă, pe atât de captivantă.” (Corriere della Sera).