spot_img

Seară inaugurală “Formula 3 – Serile Observator cultural” cu Florin Şerban, Ioan Es. Pop şi “Jurnal rusesc” de Anna Politkovskaia

Mâine, 22 aprilie 2010, ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti are loc ediţia inaugurală a seriei de evenimente „Formula 3 – Serile Observator cultural“, cu participarea lui Florin Şerban, Ioan Es. Pop şi cu prezentarea volumului „Jurnal rusesc“ de Anna Politkovskaia, Editura Meteor Press.


Revista “Observator cultural” caută noi forme de interacţiune cu publicul-cititor. Începând de joi, 22 aprilie 2010, revista (re)începe seria dezbaterilor şi întâlnirilor cu publicul, reunite sub genericul „Formula 3 – Serile Observator cultural“. De ce „Formula 3“? În fiecare dintre ediţii, vor fi invitate personalităţi culturale distincte. La ediţia inaugurală, cele trei domenii vor fi: „Film. Literatură. Politică“. Se vor afla în dialog cu publicul: Florin Şerban, autorul filmului „Eu când vreu să fluier, fluier“ – Ursul de Argint la Berlinala 2010; poetul Ioan Es. Pop şi „Jurnal rusesc“ al Annei Politkovskaia, prezentat de Ana Blandiana şi Bedros Horasangian, apărut în traducerea românească la Editura Meteor Press.
Intenţia redacţiei “Observator Cultural” este ca „Formula 3 – Serile Observator cultural“ să se desfăşoare lunar şi să aducă în faţa publicului scriitori, regizori, muzicieni, artişti ş.a. Astfel, regizorul Florin Şerban va răspunde la întrebările redactorilor revistei „Observator Cultural” Mihai Fulger şi Cezar Gheorghe. Poetul Ioan Es. Pop va susţine o lectură publică din creaţia sa. Ana Blandiana şi Bedros Horasangian, ei înşişi scriitori importanţi, vor provoca publicul la o dezbatere pe marginea „Jurnalului rusesc“. La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Autoarea nu a mai apucat să-şi vadă cartea care analizează evoluţia politică şi socială a Rusiei până la sfârşitul anului 2005.
Întâlnirea „Formula 3 – Serile Observator cultural“ va fi pigmentată cu proiecţii video cu imagini care vor susţine cele trei momente ale serii. La „Formula 3 – Serile Observator cultural“, invitatul permament este trupa ruePavlov.

ruePavlov, „Tales of Estrangement”, este un proiect muzical iniţiat de Paul Danciu, compoziţie, voce, chitară, cu participarea lui Călin Torsan, instrumente de suflat, şi a lui Vasile Covercă, pian.

Proiectul prezentat live se numeşte “Tales of Estrangement – Live Noir” şi este constituit dintr-o succesiune de elemente dramatice, cu repetiţii matematice şi improvizaţie.

Este un proiect în construcţie, piesele au structuri simetrice, repetitive, cu spaţii largi şi se descompun pe parcurs în fragmente obsesive, pentru a se recompune în final.

Ioan Es. POP s-a născut la 27 martie 1958, în satul Vărai, judeţul Maramureş. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Baia Mare (1983), devine pentru şase ani profesor de limba şi literatura română în comuna Ieud. În septembrie 1989 vine la Bucureşti şi lucrează ca muncitor necalificat la Casa Poporului. Până în 1992, locuieşte în căminul de nefamilişti de pe strada Olteţului 15. Debut editorial recompensat cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova cu “ieudul fără ieşire” (Editura Cartea Românească, 1994, ediţia a doua în 2009 – Charmides /Ninpress). Urmează volumele „Porcec” (Editura Cartea Românească, 1996), „Pantelimon 113bis” (Editura Cartea Românească, 1999, Premiul USR şi Premiul Academiei Române), antologiile „podul” (Editura Cartea Românească, 2000) şi „no exit” (Editura Corint, 2007), „petrecere de pietoni” (Editura Paralela 45, 2003, Premiul USR), „confort 2 îmbunătăţit”, împreună cu Lucian Vasilescu (Editura Publicaţiilor pentru Străinătate, 2004), „Lumile livide/The Livid Worlds” (antologie bilingvă, Ed. Institutul Cultural Român, 2004), „şi cei din urmă vor fi cei din urmă” (volum bibliofil, 2007), „o căruţă încărcată cu nimic”, împreună cu Peter Srager, Robert Şerban (ediţie bilingvă, Ed. Brumar, 2008). A fost membru al Cenaclului „Universitas“ condus de Mircea Martin. În prezent, este editor la „Ziarul de duminică”.

Florin Şerban, născut în 1975 la Reşiţa, a studiat mai întâi filosofie (UBB Cluj), lucrând în paralel ca reporter TV. A absolvit apoi regie de film la Bucureşti (UNATC), în 2002, precum şi teoria şi istoria filmului la New York (Columbia University), în 2008. Dintre scurtmetrajele sale studenţeşti, merită amintite „Mecano” (coregizor, 2001) şi „Jumătate din oraş face dragoste cu cealaltă jumătate” (2002). În SUA a scris, regizat, montat şi produs independent mediumetrajul „Emigrant / Angel”, aflat în postproducţie. Lungmetrajul său de debut, „Eu cînd vreau să fluier, fluier”, realizat la întoarcerea în România, a obţinut Ursul de Argint (Marele Premiu al Juriului) şi premiul „Alfred Bauer”, destinat filmelor inovatoare, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Acum pregăteşte thriller-ul „El Rumano” şi intenţionează să înfiinţeze o şcoală de actorie pentru actori neprofesionişti.

Parteneri media: Radio România Cultural, LiterNet, Polirom, Meteor Press, Radio Lynx.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508