Astăzi, 30 aprilie 2010, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti (str. Verona, nr. 13, Bucureşti), are loc lansarea cărţii “Povestiri inedite” de William Faulkner, Editura RAO. Invitaţi: conf. dr. Anca Peiu, traducătoarea cărţii, prof. dr. Radu Surdulescu, confr. dr. Octavian Roske.
Cartea de faţă este o premieră absolută pentru cititorii români ai lui William Faulkner. Volumul conţine 9 povestiri care nu au fost publicate în volume şi alte 13 care nu au fost publicate niciodată. Aceste povestiri inedite reprezintă o necesară şi benefică recuperare a unei părţi din opera marelui scriitor american rămasă până acum necunoscută publicului cititor român. Universul faulknerian ni se redeschide şi se întregeşte prin intermediul lor, pasionatul de literatură întâlnind aici personaje puternice şi situaţii care uneori te îndeamnă la meditaţie, iar alteori îţi aduc zâmbetul pe buze. De la Dal Martin cel lipsit de gena nobilă, bărbat ajuns cineva în viaţă prin propriile forţe şi individ convins că onoarea se poate tranzacţiona, până la pictorul Elmer Hodge, cel care nădăjduieşte la celebritate artistică pentru a putea cuceri mâna unei femei de familie bogată– trecând prin savuroase personaje precum cei doi piloţi de avioane de război, tânărul Sartoris şi cumpătatul scoţian MacWyrglinchbeath –, prezentul volum ne înfăţişează un caleidoscop de tipuri omeneşti şi de feluri de a fi pe care numai scriitorii de prim rang ni-l pot aduce dinainte, ca pe o sumă de oglinzi în care să ne contemplăm.
“Povestiri inedite” este cel mai recent titlu din Biblioteca de autor William Faulkner, colecţie în care au apărut deja “Cătunul”, “Oraşul”, “Casa cu coloane”, “Steaguri în ţărână”, “Nuvele regăsite”, “Sanctuar”, “Sartoris”, “Neînfrânţii”.
William Faulkner este unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX şi un clasic al literaturii americane; a fost laureat al Premiului Nobel în 1949. În 1955, laureat al Premiului Pulitzer pentru “O fabulă” (1949), care va apărea la RAO anul viitor. În anul 1963, postum, a câştigat Premiul Pulitzer pentru “Hoţomanii” (1962).