Unul dintre cei mai îndrăgiţi prozatori contemporani, Radu Aldulescu ne dezvăluie povestea următorului său roman, „Ana Maria şi îngerii”. Ne-a trimis spre exemplificare textul de prezentare al romanului ce stă să apară în curând la Editura Cartea Românească.
“Fiecare carte pe care am scris-o are o poveste aferentă aparte, extrem de diferită de a celorlalte, compusă din aspecte precum declicul declanşator, modul de elaborare, de documentare, impedimente, modalităţi de întreţinere a inspiraţiei, modalităţi de recuperare şi refacere a filmului creativ etc. Extrag cîteva fraze din povestea-jurnal a romanului Ana Maria şi îngerii, pe care nu ştiu dacă voi ajunge vreodată s-o scriu. Este primul meu roman, aşadar, scris la iniţiativa editorului. Doamna Mădălina Ghiu de la editura Cartea Românească, care mi-a editat şi reeditat aproape toate romanele în ultimii patru ani, m-a pus în legătură cu o femeie aflată în căutarea unui scriitor dispus să-i scrie romanul vieţii. În ce mă priveşte, viaţa oricărui om este un roman, cunoscînd-o însă pe femeia aceea, am avut senzaţia pe cale de a deveni certitudine că tragedia ei a urmat în mod explicit un curs propice punerii în pagini de roman. Aşa se face că am lăsat la trei sferturi romanul la care lucram şi m-am apucat de ceea ce avea să devină peste exact un an Ana Maria şi îngerii. Pentru prima dată am folosit o documentare strictă şi mi-am asumat totodată riscul ca majoritatea personajelor să poarte numele persoanelor care le-au inspirat şi care sunt potenţiale cititoare ale cărţii, complet neavizate în privinţa procedeelor şi regulilor ficţiunii romaneşti. Ca o compensaţie a acestui risc probabil, pentru pima dată mi se întîmplă ca prima persoană care citeşte manuscrisul să fie cea mai importantă fiinţă din viaţa mea. Pentru prima dată ştiu cu precizie ziua cînd am început lucrul la roman – 2 aprilie 2009, şi de asemenea perioada documentării, cuprinsă între 25 martie şi 1 aprilie 2009. Pentru prima dată voi preda editurii un mansucris în format electronic… Din considerente de spaţiu, îmi întrerup aici enumerarea, nu înainte de a presimţi că ineditul conceperii va provoca şi va susţine ineditul acestui roman, diferit de tot ce am scris pînă acum.”
Radu Aldulescu (n. 1954, Bucureşti) este unul dintre cei mai valoroşi scriitori români ai ultimelor două decenii. A publicat, începând cu 1993, şase romane reeditate şi elogiate unanim: „Sonată pentru acordeon” (1993), „Amantul Colivăresei” (1996), „Îngerul încălecat” (1997), „Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare” (1997), „Proorocii Ierusalimului” (2004) şi „Mirii nemuririi” (2006). A primit cele mai prestigioase premii literare din România: Premiul Uniunii Scriitorilor (1994) şi Premiul Academiei Române (2008), iar despre proza sa Ştefan Agopian a scris: “poate să nu-ţi placă, dar e imposibil să nu-i admiri forţa cu care descrie o lume de pe care Dumnezeu şi-a luat mâna.“
(abia) astept acest roman ‘inedit si diferit’ la bookfest 2010.
@ Radu Aldulescu: preponderenta simbolismului si a referintelor biblice o consider obositoare si in cel mai bun caz o alegere lipsita de originalitate. care considerati ca e miza registrului biblic in romanele dumneavoastra si mai ales in ultimul, „Ana Maria si ingerii”?