Coaliţia Sectorului Cultural Independent a obţinut din partea MCPN retragerea Ordinului privind modificarea “Normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional”. Astfel, ca urmare a contestării duratei consultării publice de către sectorul cultural independent, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor a decis revocarea de la publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului nr. 2120 din 31.03.2010, privitor la modificările “Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea comisiilor, procedura de selecţie a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale în vederea acordării de finanţări nerambursabile din Fondul Cultural Naţional, precum şi de soluţionare a contestaţiilor”.
Drept urmare, sesiunea de concurs de proiecte culturale I/2010 se va desfăşura – începând de astăzi, 20 aprilie 2010 – pe ariile tematice şi normele vechi. De asemenea, MCPN lansează, cu aceeaşi dată, o nouă dezbatere publică în vederea modificării Normelor metodologice ale AFCN.
În 24 februarie 2010, ministrul Kelemen Hunor a primit în audienţă operatorii culturali şi le-a solicitat, în prima fază, contribuţii în vederea îmbunătăţirii mecanismelor de finanţare a culturii, în special ale AFCN. Răspunsul nu a venit. De aceea, Ministerul a încercat să răspundă urgenţei lansării concursului supunând consultării publice normele propuse de Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (CAFCN) şi încercând să simplifice metodologia de aplicare.
CAFCN este reprezentantul operatorilor culturali ales în urma propunerilor formulate de operatori.
În pofida faptului că modificările normelor metodologice incluse în Ordinul nr. 2120 din 31.03.2010 al Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional au fost elaborate strict pe baza propunerilor făcute de înşişi operatorii culturali, la consultările din 24 februarie 2010, la care au fost prezente şase dintre organizaţiile contestatare, ulterior acestea n-au mai agreat propriile lor propuneri şi au cerut revocarea Ordinului ministrului în care aceste modificări erau incluse.
Răspunsul sectorului cultural independent la acest demers a fost punerea sub semnul întrebării a duratei consultării publice. Retragerea ordinului se referă, deci, doar la această contestaţie pe procedură, nu şi la fondul problemei, asupra căruia Ministerul aşteaptă ca operatorii culturali să ajungă la consens.