spot_img

Coaliţia Sectorului Cultural Independent vs MCPN şi AFCN


Luni, 12 aprilie 2010,  la Green Hours 22 Jazz Cafe (Calea Victoriei 120, Bucureşti), a avut loc o conferinţă organizată de Coaliţia Sectorului Cultural Independent, unde s-au lansat câteva întrebări legate de problemele acute din domeniul culturii. La aceste întrebări au fost invitate să răspundă autorităţile publice în a căror sferă de competenţă se înscrie conturarea şi lansarea concursului de proiecte culturale şi editoriale finanţate din Fondul Cultural Naţional: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţia Fondului Cultural Naţional. La conferinţă au participat: Raluca Pop (banipentruarte), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Bogdan Georgescu (tangaProject şi Ofensiva Generozităţii) şi Vasile Ernu (scriitor). Au fost totodată prezenţi şi doi reprezentanţi ai AFCN, unul dintre ei fiind chiar preşedintele Consiliului AFCN,  domnul Mihai Ghica. Din partea MCPN a participat la dezbatere domnul Demeter Andras.

Întrebările lansate spre lămurire au fost următoarele: ce trebuie să se întâmple şi cât trebuie să mai aşteptăm pentru ca activitatea decizională a autorităţilor publice să se desfăşoare legal şi transparent?;  ce înseamnă un dialog real între sectorul cultural independent şi autorităţile publice şi cum poate fi iniţiat?; de ce se ignoră contribuţia substanţială a sectorului cultural independent la dezvoltarea culturală a României?

Ca urmare a dezbaterii, în data de 13 aprilie 2010, Coaliţia Sectorului Cultural Independent a depus la AFCN şi MCPN o cerere în care sunt indicaţi clar şi precis paşii care sunt dezirabil de urmat de către aceste instituţii. Coaliţia Sectorului Cultural Independent speră  că rezultatul va fi pozitiv şi că atât Ministrul Hunor, cât şi conducerea AFCN vor înţelege motivaţia, priorităţile şi necesitatea acţiunilor semnalate, şi că vor acţiona în consecinţă, în cel mai scurt timp.

Coaliţia Sectorului Cultural Independent a prezentat iniţiativele de până acum şi totodată necesitatea intrării în legalitate, prin retragerea Ordinului de ministru 2120 din 31 martie 2010 (prin care se aproba modificarea şi completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional), şi lansarea procedurii de consultare publică conform prevederilor Legii 52/2003. În situaţia de faţă, AFCN a lansat dezbaterea publică pe 23 martie 2010, cu termen final 26 martie 2010, iar la mai puţin de o săptămână distanţă, MCPN a aprobat modificările şi completările prin Ordinul de ministru indicat mai sus. Legea 52/2003 prevede însă o perioadă de minim 10 zile pentru consultare şi minim 30 de zile între anunţul public referitor la elaborarea proiectului de act normativ şi supunerea acestuia spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice.

În data de 19 martie 2010, Coaliţia Sectorului Cultural Independent a lansat o petiţie on-line (http://www.petitiononline.com/AFCN2010/petition.html) pentru lansarea concursului de proiecte AFCN şi pentru reformarea acestui mecanism de finanţare.
În data de 22 martie 2010, petiţia a fost depusă oficial la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Până astăzi nu s-a primit nici un răspuns. Principalele revendicări ale Coaliţiei semnalate în cadrul petiţiei se referă la:

– iniţierea unui dialog public privind transformarea Fondului Cultural Naţional într-un fond de finanţare
care să susţină proiectele culturale şi editoriale realizate de sectorul independent şi privat;
– posibilitatea acordării de către AFCN a unor finanţări multi-anuale (conform normelor de bună
practică din România şi Uniunea Europeană);
– lansarea concursului la o dată care să permită demararea proiectelor culturale la 1 februarie a anului
calendaristic, urmând ca perioada de eligibilitate a cheltuielilor să fie 1 februarie – 31 decembrie;
– acordarea finanţărilor din fondul de urgenţă al AFCN să fie transparentizată iar criteriile şi procedura
pe baza cărora se ia decizia de atribuire a acestora să fie făcute publice ;
– lansarea de urgenţă a concursului de proiecte culturale, concursul fiind posibil a se desfăşura pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 267 din data de 24 aprilie 2009;
– scoaterea de urgenţă la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel târziu până la data de 1 mai 2010 ;

Coaliţia susţine în continuare cerinţele enunţate în petiţia depusă pe 22 martie 2010, şi subliniază importanţa scoaterii la concurs a postului de director al AFCN, până la data de 1 mai 2010 şi REVOCAREA Ordinului de ministru 2120 din 31 martie 2010 (prin care Ministrul
culturii si patrimoniului național, Hunor Kelemen a aprobat modificarea şi completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional).

În 2 aprilie 2010, Coaliţia a trimis o adresă -depusă la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, înregistrată cu nr. 1287,  şi totodată către AFCN, prin poştă, în aceeaşi zi, respectând termenul legal. Coaliţia a cerut AFCN demararea unor consultări publice referitoare la modificarea normelor supuse dezbaterii publice, conform articolului nr. 6, paragraf (7) “Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.”

“Ulterior revocării Ordinului, susţinem necesitatea lansării de urgenţă a concursului pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 267 din data de 24 aprilie 2009. Odată ce Ordinul a fost revocat iar concursul, lansat pe baza normelor din 2009, propunem iniţierea unui dialog constructiv pe marginea normelor metodologice şi a  strategiei de finanţare a AFCN. Considerăm fundamentală consultarea sectorului cultural independent încă din faza de programare a  finanţărilor destinate acestuia, cât şi în ceea ce priveşte orice strategie sau măsură legislativă ce afectează direct activitatea sa. În acest sens, propunem Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional iniţierea dialogului privind reforma mecanismelor de finantare pentru cultura şi propunem demararea unui program de consultări publice pornind de la problemele semnalate în petiţia depusă şi, mai substanţial, în materialul „Propuneri”, ataşat. Noile norme, rezultate în urma consultării cu operatorii culturali, vor putea fi aprobate şi vor putea constitui fundamentul pentru proiectele desfăşurate în 2011.”, susţine Coaliţia Sectorului Cultural Independent în scrisoarea adresată MCPN (în atenţia domnului Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional Kelemen Hunor) şi AFCN (în atenţia domnului director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional Cristian Vasile Petcu).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508