spot_img

“Templierii. Istorie şi mistere” de Cristian Tiberiu Popescu

Astăzi, 26 aprilie 2010, ora 14.30, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (B-dul Dacia nr.12, Bucureşti), va fi lansată ediţia a treia (revăzută şi amplu adăugită) a cărţii “TEMPLIERII. Istorie şi Mistere” de Cristian Tiberiu Popescu, Editura Dinamis Media Factory, Timişoara. Vor vorbi despre carte  şi autorul ei  istoricul Vlad Nistor şi istoricii literari Nicolae Georgescu şi Victor Crăciun. Moderatorul acestui eveniment editorial este scriitorul Dan Mircea Cipariu.

“Cartea despre istoria şi misterele templierilor scrisă de Cristian Tiberiu Popescu e una de referinţă pentru studiile şi cercetările istorice de gen. Ea face dovada că e stăpânită stilistic de un romancier şi  un dramaturg cu subiecte prodigioase. În acelaşi timp, se vede şi condeiul imagologului gata să decripteze suma de prejudecăţi şi de mentalităţi ale europenilor timp de aproape 700 de ani. Acest op al lui Cristian Tiberiu Popescu îi va oferi cititorului o amplă documentaţie ştiinţifică, autorul reîntorcându-se la documentele fondatoare ale Ordinului Templier, precum şi la cronici. Astfel, putem lectura şi studia singura contribuţie românească în templologie, contribuţie ce se înscrie în circuitul celor mai importante lucrări pe plan mondial în domeniu. O carte care surprinde prin acribie şi stil. Sunt convins că va fi o apariţie editorială de succes, cu atât mai mult cu cât imaginea templierilor şi a Marelui Maestru Jacques de Molay i-a inspirat pe marii scriitori şi regizori din trecut şi din prezent. Să amintim, printre multe altele, că Jacques de Molay e luat drept model şi inspiraţie pentru una dintre cele mai influente organizaţii de tineret din SUA, DeMolay International, cu aproape 20.000 de membri, din care au făcut parte cosmonautul Neil Armstrong, scriitorul John Steinbeck sau fostul preşedinte american Bill Clinton”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Cristian Tiberiu Popescu s-a născut la 11 iunie 1950, în Bucureşti. A absolvit, în 1973, Facultatea de Limba şi Literatura română a Universităţii Bucureşti cu o licenţă intitulată “Problema visului în opera lui Eminescu “. În 1985, a obţinut titlul de doctor în filologie cu lucrarea “Antiteza în opera lui Eminescu”. A predat cursuri de “Istoria mentalităţii româneşti”, “Cultură şi civilizaţie românească” la Şcoala Superioară de Jurnalistică (1993-1998), Universitatea Hyperion (2001), Universitatea de Arhitectură şi Urbanism (2001-2002). Din 2006, predă cursurile de Literatură universală şi comparată; Istoria literaturii române vechi şi premoderne şi Istoria culturii şi civilizaţiei române, la Universitatea Hyperion. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cărţi publicate: romanul “Feţele, parabolă a despotismului politic, apărut la Editura Eminescu în 1997; volumul de povestiri “Căruţa cu copii”, apărut la Editura Eminescu în 1999; volumul de critică literară “Eminescu. Antiteza” – Editura Libra, 2000; volumul de proză “Micul Arbore Sephiroth, Editura Universal Dalsi, 2000; volumul de poezie “Imnurile către Dulcinea sau cele 12 zodii ale lui Don  QuijoteEditura Viitorul Românesc, 2000; volumul I din “Istoria mentalităţii româneşti” –  Editura Universal Dalsi, 2000; piesa de teatru “Iubirea” – Editura Cartea Românească, 2000; romanul  “Cloşca cu puii de aur” – Editura Viitorul  Românesc, 2003, carte nominalizată la Premiile Uniunii Scriitorilor; volumul “Templierii. Istorie şi mistere” – Editura Fundaţiei Ideea Europeană, 2004; reeditată în 2005 şi 2009; coautor la “Filosofia  greacă  până  la  Platon” –  Editura Ştiinţifică, 1985 (capitolul Estetica  preclasică). Premii: Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pe anul 2000; Medalia „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”,  conferită de Preşedintele României, 2000 ; Premiul “Cartea anului”,  pentru 2005, acordat de revista  „Contemporanul” pentru lucrarea “Templierii. Istorie şi mistere”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508