Mâine, 21 aprilie 2010, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti Verona (Bucureşti), are loc lansarea volumului „Patru femei, patru poveşti” de Aurora Liiceanu, Editura Polirom, colecţia „Ego-grafii”. La eveniment participă: Florin Iaru, Iulia Popovici şi Oana Boca. Invitatul special al acestei lansări este Antoaneta Taneva-Nandris, colaboratoare la volumul “Patru femei, patru poveşti”, specialistă în opera lui Marin Preda şi, în prezent, profesoară de limba română pentru britanici.
“Patru femei, patru poveşti” este cea de-a treia carte publicată de Aurora Liiceanu în cadrul colecţiei „Ego-grafii” a Editurii Polirom, după “Prin perdea” şi “Rendez-vous cu lumea”. Toate cele trei volume se află, de la data apariţiei şi până în prezent, în topurile naţionale de vânzări de carte.
“Patru femei, patru poveşti” reuneşte biografiile a patru femei exemplare, a căror existenţă a fost legată de artă şi care şi-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei, Elisaveta Bagreana (1893-1991), singura poetă din Bulgaria propusă pentru Premiului Nobel, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictoriţă, prima femeie profesor într-o academie naţională de arte din Europa, şi Lee Miller (1907-1977), celebru fotomodel devenit fotograf de război.
Aurora Liiceanu spune despre acest nou volum: „Am fost tentată mult să caut trei femei care să se definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit ele nemăsurat de mult. Ceva care să fie ca nişte sindroame. Am pornit de la ceea ce sunt – dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultură – cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii. Desigur că una dintre aceste trei dorinţe este cea mai puternică, dar ea nu le anulează pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternică este dorinţa care le-a dominat viaţa. Şi le-am găsit…
Putem numi aceste dorinţe ale lor dimensiuni ale vieţii. Astfel, pe cele trei femei le putem defini, în termeni de dominanţă, ca femei unidimensionale. Fără îndoială că există şi bărbaţi unidimensionali. Am spus că aceste dorinţe sunt dincolo de sex.
Dar, discutând acest subiect cu prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris, ea a rămas pe gânduri şi, după un timp, a găsit o a patra dimensiune. Aventura. Adică cazul unei femei – repet că şi un bărbat poate face aşa ceva – care îşi doreşte să aibă mai multe vieţi în aceeaşi viaţă. Această femeie nu este însă multidimensională. Mai degrabă viaţa ei este o sumă de fire împletite, ce formează un fel de şnur.
Aşa se face că celor trei femei li s-a alăturat o a patra. În acest fel putem spune că cele patru vieţi sau poveşti de viaţă sunt patru sindroame: al banilor (bogăţiei), al iubirii, al puterii şi al aventurii.”
Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au apărut volumele “Rănile memoriei. Nucşoară şi rezistenţa din munţi” (2003), “Prin perdea” (2009) şi “Rendez-vous cu lumea” (2010) – trei volume care, de la data apariţiei, se află în topurile naţionale de vânzări.
Antoaneta Taneva-Nandris s-a născut în Bulgaria. A studiat filologie română şi bulgară la Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia, unde a fost şi lector de limba şi literatura română între anii 1995 şi 1998. Şi-a susţinut doctoratul în 1996, la Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre Marin Preda. S-a reîntors în România în 2002, cu o bursă New Europe College. De doisprezece ani locuieşte în Anglia, la Oxford, şi susţine un curs de literatură română, bulgară şi universală la colegiul Sf. Clare.