spot_img

“Scândura de frizerie”, o carte de citit cu Molotovul în mână

Cea mai recentă carte scrisă de Mihai Găinuşă, “Scândura de frizerie” (Editura Polirom), se găseşte deja pe rafturile librăriilor din România. Un volum de publicistică, de opinie, dar şi de schiţe şi povestiri inedite despre mulţumirile sau nemulţumirile românilor, despre OTV-izare, primăvara de la ora 5 şi sentimentul de moloz . Mihai Găinuşă  în dialog cu Andra Rotaru, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro


Ce este pentru tine literatură, ce nu consideri că e literatură?

Orice carte care “te prinde”, prin care evadezi din realitate, în care-ţi construieşti o lume sau în care priveşti gândurile cuiva, e literatura. Mai interesantă sau mai infantilă. Până şi un afiş pus la avizierul blocului poate conţine un strop de literatură.

Tabloidele, Monitorul Oficial, Alcibiade din România Mare sau ‘’Mein Kampf’’ nu sunt  literatură, ci se încadrează în sfera patologicului.

Meseria de om de televiziune/radio a interferat în vreun fel cu aceea de scriitor? În ce fel?

Pentru mine interferează zilnic. Deoarece sunt şi realizator, pe lângă prezentator. Am scris ştiri, scriu ‘’Tocăniţa de gazete”’, scenete, dialoguri şi emisiuni. Doar că scriu în limbajul audio-vizual. Ceea ce restrânge puţin posibilităţile artistice şi pune accent pe înţelegerea rapidă şi clară a mesajului. Aici nu poţi să revii ulterior, ca să înţelegi ce-a vrut autorul să spună de fapt.

Cărţile celor pe care-i vedem pe sticlă se vând mai bine decât multe cărţi ale unor scriitori consacraţi. E o povară pentru tine acest fapt? E o deformaţie a cititorului, a publicului?

Cei care mi-au cumpărat carţile, de la a doua în sus, au făcut-o în cunoştinţă de cauză. Cred că am trecut de întrebarea “ia să vedem ce ştie Găinuşă să scrie’’, şi am ajuns în etapa “ce i-a mai venit ăstuia în stilou?’’. Normal că numele cunoscute vând. Mai rău e când numele astea vor să vândă orice: lenjerie intimă, parfumuri, haine de copil şi, eventual, propriile cărţi. Acestea din urmă devin o simplă marfă. Eu nu scriu marfă, eu scriu răbufniri. Mai reuşite sau nu.

Crezi că din punct de vedere genetic profilul cititorului s-a modificat în timp?

Genetic? Oricum cititorii au creierul modificat genetic, adică acesta conţine şi neuroni, nu numai butoane de telecomandă sau scoruri din ziarele de sport.

După loviluţie e clar că media de vârstă a cititorului a crescut. Tinerii citesc în net-limbaj. Nu e rău, trebuie să se încadreze în valul lor, dar a citi o carte nu e o chestie arhaică. E degustarea unei plăceri mai lungi, fără comment-urile inutile de la sfârşitului blogului.

Care au fost cele mai dificile momente ale scrierii „Scândurii de frizerie?”

Nu au fost. A fost cel mai uşor de scris volum. Deoarece e unul de opinie despre ce ne înconjoară în ceea ce a mai rămas din România actuală. Singura dificultate a fost să-mi ordonez nemulţumirile.

Cum crezi că arată sau cum ai vrea să arate profilul cititorului „Scândurii de frizerie?”

Profilul cititorului e acelaşi: românul nemulţumit de prostia, agresivitatea, hoţia şi mizeria din jur. Diferă doar naţionalitatea. Unii se pregătesc să devină sau sunt deja cetăţeni canadieni.

Când ai început să scrii, scriai pentru tine, pentru cititori?Ai citi într-un cenaclu, dacă ai fi invitat?

Acum scriu pentru cititori din perspectiva percepţiei mele. Poate nu e neapărat cea mai corectă, dar cititorul are revelaţia că unii aşa gândesc. Poate greşit, dar gândesc. Aceasta nu e o carte de citit la cenaclu, ci/ori în avionul spre Australia, ori pe baricade cu Molotovul în mână.

Crezi că „Scândura de frizerie” ar prinde şi în afară, chiar dacă realităţile înfăţişate în carte sunt oarecum tipic româneşti?

Nu cred că ar prinde în afară decât la milioanele de români alungaţi de sărăcia provocată de actualele guvernări. ‘’Povestirile mortale’’ ar prinde, poate, dacă reuşesc să le traduc.

Care a fost cel mai frumos gest venit din partea unei cititoare/or?

Mi-a spus deja cineva că se aştepta la ficţiune în genul penultimei mele cărţi şi că aceasta nu e decât o colecţie de editoriale bine scrise. Apreciez sinceritatea.

Ce te inspiră, ce te blochează din a mai scrie?

Mă inspiră realitatea gri, dar îmi voi bloca inspiraţia în favoarea unei viitoare ficţiuni roz. Sau, mă rog, negre, în caz de horror.

Planuri de viitor?

Da. Vreau să scriu, totuşi, o carte.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508