În mai puţin de o săptămână, pe 14 aprilie 2010, ora 20:15, la Bruxelles, la sediul organizaţiei Flagey, în studioul nr. 4, are loc evenimentul literar “A Writers’ Europe”. Invitată de onoare este Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în anul 2009. Organizatori: Centrul Român de Informare de la Bruxelles (reprezentantul Institutului Cultural Român în capitala Belgiei), Goethe Institute Bruxelles, prestigioasa instituţie culturală belgiană Flagey şi organizaţiile literare flamande “Het beschrijf” şi “De Geus.”
Evenimentul va fi o întâlnire de excepţie cu scriitoarea germană de origine română, Herta Müller care va vorbi despre romanul “Atemschaukel”, publicat în 2009, în Germania de editura Hanser, creaţie literară considerată o capodoperă de către public şi critici.
Câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller, va relata în cadrul unui interviu, despre geneza acestui roman, despre dezrădăcinare, despre rădăcinile şi memoriile personale care au condus la scrierea acestei uimitoare creaţii literare, şi nu în ultimul rând, despre literatură. Seara de 14 aprilie 2010 se va încheia cu o sesiune de autografe, pe care care Herta Müller le va acorda celor prezenţi la eveniment.
În această carte, “Atemschaukel”, Herta Muller descrie parcursul tânărului Leopold Auberg (un fel de alter-ego al poetului Oskar Pastior), trimis în gulagul sovietic, ca pretext şi metaforă pentru a aduce în discuţie soarta minorităţii germane din Transilvania după cel de-al doilea război mondial. Subiectul cărţii îl reprezintă experienţa personală a poetului Oskar Pastior, după ale cărui memorii orale Herta Müller a cules note şi după experienţa traumatică trăită de însăşi mama sa în lagărele de muncă forţată din fosta Uniune Sovietică.
La salonul de carte de la Frankfurt pe Main de anul trecut, Herta Müller a făcut primele declaraţii ample despre această carte: ”Erau 80 de mii de persoane, una dintre ele a fost mama mea, ea a fost deportată timp de cinci ani, iar cealaltă persoană era Oskar Pastior, cu care ar fi trebuit ca în 2006 să stau împreună pe această Sofa Albastră” (este vorba despre tradiţionala „Sofa Albastră”, Blue Sofa, amplasată pe un podium în faţa publicului unde scriitorii sunt invitaţi să vorbească despre ultima lor carte). Oskar Pastior a murit însă în toamna anului 2006, într-una din zilele Salonului de carte, înainte de a intra în posesia Premiului Büchner, cea mai prestigioasă distincţie literară germană acordată de Academia de Limbă şi Poezie.
Publicul belgian şi cel internaţional invitat la eveniment va fi deopotrivă la fel de interesat şi emoţionat să cunoască ce a însemnat experienţa dictaturii şi să descopere aceste situaţii extreme în care omul nu mai este sigur pe propria viaţă, şi în care supravieţuirea devine cel mai important lucru pentru fiecare.
Seria “A Writers’ Europe/ Europa Scriitorilor” este spaţiul de întâlnire la Bruxelles al celor mai cunoscuţi şi renumiţi scriitori şi filozofi ale căror opere şi parcurs literar şi-au pus amprenta asupra Europei şi a literaturii europene.
Cu d-na Herta Muller numai un ne-jdecat poate vorbi urat! Sau unul dintre aceia care nu fac nimica in viata lor, ori pentru ca nu vrea, ori pentru ca nu-i duce mintea.
Eu sunt mandru de fiecare roman care se afirma cu ceva in viata sa, insa pentru cei ce ajung stele, radiez si ma simt „incalzit” de lumina lor.
Tomas Cervesy
(scriitor)