În perioada 30 martie- 3 aprilie 2010, cu începere de la ora 18:00, în mansarda Cărtureşti Verona din Bucureşti, Grupul Editorial Humanitas vă invită să ascultaţi aplicat cum se găteşte. Vor fi prezentate seria de audiobookuri „Gastronomice”, reţetele Dragăi Olteanu Matei şi “Cartea de bucate” a Sandei Marin. La evenimentele reunite sub titulatura “Salonul Gurmand” se găteşte, se discută şi se degustă. Citim cărţi de bucate slăbite la preţ de post, polemizăm pe marginea bucătăriei româneşti şi ne împărtăşim din secretele vinurilor podgoriilor autohtone.
Periplul dantesc prin Purgatoriul Postului ascute simţurile şi ne pregăteşte pentru festinul adecvat sărbătoririi Învierii.
Originea unor preparate care fac mândria bucătăriei româneşti, cum ar fi micii sau sarmalele, este deseori pusă sub semnul întrebării. Editura Humanitas îşi provoacă cititorii să răspundă dilemei dacă există sau nu bucătărie autentic românească. Binecunoscutul actor Valentin Uritescu ne ajută să lămurim problema, deoarece el şi-a împrumutat vocea pentru realizarea audiobookurilor “Gastronimicele”, cu reţetele năstruşnice ale lui Păstorel Teodoreanu. Un alt invitat care ne va vorbi despre bucătăria românească este şi Irina Mihaela Patrulius.
Vedem apoi cum s-au raportat la tradiţiile culinare marketingul şi publicitatea locală, într-o dezbatere moderată de antropologul Bogdan Iancu şi publicitarul Florin Dumitrescu.
Teoriile gastronomice se susţin însă numai printr-o bună practică în bucătărie. Invitaţii pentru demonstraţii culinare sunt Viorel Copolovici şi Ana Ponta, care vine să evoce mult iubita bucătărie a bunicii, cu dulapul ei plin de mirodenii şi reţete inventate pe loc.
Alături de o mâncare gustoasă va fi şi vin de soi ales. Ghizii printre istorii şi viţe nobile, oenologii unor cunoscute podgorii vor fi: Viticola Sarica Niculiţel şi Domeniul Coroanei Segarcea. La desert se degustă ciocolată fină, creaţia maestrului Valter Bovetti, originar din Cuneo (Piemonte), ce a fondat în regiunea Perigord din Masivul Central Francez propria sa fabrică de ciocolată.
La acest eveniment-târg vor fi reduceri între 10% şi 20% la cărţi bune de mâncat, cu pofte de gurmand.
Parteneri media: GoodFood, bucataria.net, metropotam, port.ro
Eveniment realizat cu sprijinul Bilancia si Aroma Center.