Aşa cum ne-am propus de la început, nu omitem cărţile pe care cititorii ni le semnalează, mai ales când ele merită toată atenţia noastră şi a voastră. Scriitoarea Mariana Criş ne-a atras atenţia despre apariţia unei cărţi semnate de scriitorul şi criticul literar Felix Nicolau, „Anticanonice – cronici stresante „, Editura Tritonic, 2009.
“Este un volum care propune un excurs critic neconvenţional, fără să impună ierarhii axiologice sau să elaboreze „canoane„, ne prezintă cartea doamna Mariana Criş.
O carte care oferă o panoramă lărgită asupra literaturii tinere, dintr-o perspectivă iconoclastă, captivantă şi profesionist articulată; tânărul scriitor şi critic ştie să provoace „stresant” dar şi să dea diagnostice care vor fi foarte greu de renegociat.
Întrebat de AgenţiadeCarte cum au luat naştere aceste “cronici stresante”, Felix Nicolau ne împărtăşeşte secretul lor: “Anticanonice s-a scris treptat, oarecum de la sine, ca urmare a colaborărilor la diverse reviste. Ideea de la baza cărţii a fost aceea de a pune între aceleaşi coperte autori consacraţi şi alţii, valoroşi, dar mai puţin cunoscuţi. De aici a rezultat şi titlul, explicat în Introducere – Vicecanonul în regatul artelor parţiale. Am vrut să arăt că nu mai putem propune decât canoane de tranzit, suplinitoare. Din cauza rupturii dintre edituri si cititori, sunt impuşi scriitori de multe ori manierişti, greoi, cu scriitură ofilită. Autorii viguroşi gândesc de multe ori diferit faţă de editori şi critici. De unde şi ratarea multor cărţi puternice, lipsite de susţinere. Pe o piaţă de carte artificială, eu nu am putut lansa decât un horoscop critic, cu secţiuni de genul: Zodia ironiei culte şi a Don Juanilor de bibliotecă, Zodia ingenuităţii ecologice şi nostalgice, Zodia neoexpresionistă, ca să nu-i zic într-o sută de alte feluri, Zodia stoică sau fericită la modul melancolic, Zodia metafizicienilor cu porniri bisericoase, Zodia textualiştilor de mâna dreaptă şi de mâna stângă, Zodia suprarealiştilor sau delirul metaforei, Zodia parodiei şi a cartoforilor cu ştaif etc.”