În seara zilei de 23 martie 2010, Radio România Cultural şi-a încununat câştigătorii pe anul 2009, în cadrul unei gale ce a avut loc la Teatrul Odeon din capitală.
În cadrul acestei gale de decernare a Premiile Radio România Cultural, publicul s-a putut întâlni şi cu personalităţi simbol ale teatrului şi muzicii româneşti, precum Liviu Ciulei sau Valentin Gheorghiu. Au fost acordate premii la 11 categorii. La “Poezie” laureatul este Dan Coman, autorul volumului Dicţionarul Mara (Editura Cartier), iar la categoria “Proză” a urcat pe scena galei Florin Constantin Pavlovici, pentru “Frica si pânda” (Editura Muzeului Literaturii Române).
Câştigătorul la categoria „Teatru” este Alexandru Tocilescu, pentru regia spectacolelor “Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov (la Teatrul de Comedie) şi “Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett (la Teatrul Metropolis). Laurii pentru “Film” pe anul 2009 i-au revenit regizorului Corneliu Porumboiu, pentru “Poliţist, adjectiv”. La categoria “Muzică” a fost distinsă pianista Luiza Borac, iar „Artele plastice” îl au ca laureat pe pictorul Vladimir Zamfirescu.
La categoria „Ştiinţă” a câştigat dr. Călin Alexa de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” – Magurele, iar la categoria „Educaţie-Învăţământ” premiul a fost decernat Muzeului Naţional de Geologie din Bucureşti, reprezentat de dr. Marcel Mărunţiu, directorul Institutului Geologic al României.
Pentru categoriile rezervate jurnalismului cultural s-au ales doi câştigători: săptămânalul Observator cultural, la “Reviste şi suplimente culturale” şi Campania Restaurare de la TVR Cultural, la “Emisiuni culturale de televiziune”. (Anul trecut, Campania Restaurare “Vila Elisabeta din staţiunea Băile Herculane”, campanie derulată la TVR, s-a situat pe primul loc. Avocatul care a pledat şi coordonat această campanie a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu. Recursul acestuia la amintirea împărătesei Sissi a Austriei, la trecutul imperial glorios al staţiunii, a fost de natură să capitalizeze pentru acest monument nostalgiile bănăţenilor şi ardelenilor şi sensibilităţile intelectuale ale celorlalţi.)
În acest an, a fost inaugurată o nouă categorie, “Proiecte, bienale şi festivaluri culturale”, laureat fiind Festivalul Internaţional “George Enescu” 2009.
S-au acordat şi trei premii speciale. Premiul „Iosif Sava” i-a revenit tenorului Teodor Ilincăi. Premiul de excelenţă Radio România Cultural i-a fost acordat simbolului pianisticii româneşti Valentin Gheorghiu. Premiul „Lux Mundi” i-a fost decernat în acest an marelui regizor şi scenograf Liviu Ciulei, care „cu gândiri şi cu imagini” a dovedit timp de peste o jumătate de secol lumii întregi valoarea artei teatrale şi cinematografice româneşti.
Spectacolul, transmis în direct de coproducătorul evenimentului, TVR Cultural şi de Radio România Cultural, a fost prezentat de scriitorul Radu Paraschivescu şi l-a avut invitat pe acordeonistul Emy Drăgoi, regia spectacolului fiind semnată de Attila Vizauer.
Gala va fi difuzată în reluare de TVR1 în data de 1 aprilie, la ora 0.15.