Astăzi, 25 martie 2010, ora 11:00, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, va anunţa în cadrul unei conferinţe de presă organizată la MCPN, Sala Multimedia, judeţele incluse în runda a doua a Programului Biblionet.
Ministrul va prezenta totodată şi rezultatele studiului intitulat “Efectele crizei economice asupra operatorilor culturali” efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii din cadrul Ministerului.
La conferinţă vor fi prezenţi: Paul Andre Baran, directorul Programului Biblionet şi Liviu Chelcea, directorul Centrului de Studii şi Cercetări din Domeniul Culturii.
Despre Programul Biblionet – judeţele incluse în runda a doua:
Invitaţia de înscriere în runda a doua de selecţie a fost lansată odată cu inaugurarea noilor servicii ale bibliotecilor cu acces gratuit la Internet din runda întâi, pe 25 noiembrie 2009. În această etapă, au completat aplicaţii on-line un număr de 24 de biblioteci judeţene, fiecare cu câte o reţea de minimum 10 şi maximum 20 de biblioteci locale, iar IREX estimează că până în august 2010, programul Biblionet va include peste 650 de biblioteci şi mai mult de 1.000 de bibliotecari vor parcurge cursurile de formare. După încheierea primei runde de selecţie pentru Biblionet, s-au livrat 994 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft către bibliotecile înscrise până acum în program. Cele douăsprezece biblioteci judeţene selectate au primit deja 132 laptop-uri, ceea ce ridică numărul total de calculatoare la 1.126. S-au desfăşurat cursuri de formare de formatori pentru bibliotecari din bibliotecile judeţene şi de instruire în tehnologia informaţiei şi managementul bibliotecilor cu acces public la Internet pentru 384 de bibliotecari admişi în runda întâi.
Despre studiul “Efectele crizei economice asupra operatorilor culturali” (fragment din raport):
„Impactul crizei economice asupra sectorului cultural poate fi analizat din mai multe perspective: o parte a participanţilor la dezbatere contestă însăşi miza unei dezbateri despre criza în cultură, iar o altă parte identifică efecte pozitive ale crizei, ca de exemplu creşterea libertăţii de creaţie. Linia mediană a dezbaterii face totuşi referire la efectele negative, cele mai frecvent citate fiind scăderea valorii finanţărilor publice, reorientarea sponsorilor şi a investitorilor privaţi către domenii cu o mai mare popularitate şi vizibilitate şi scăderea consumului cultural. Există voci în rândul managerilor culturali care remarcă această tendinţă –prioritatea acordată proiectelor „populare”, adresate unui public larg – inclusiv în agenda administraţiilor publice din domeniu.”
Studiul a fost efectuat în a doua jumătate a anului 2009 pe bază de chestionar şi interviuri semi-structurate.