Astăzi, 23 martie 2010, ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Casei Monteoru-Catargi (sediul Uniunii Scriitorilor din România) de pe Calea Victoriei nr.115, are loc un recital inedit al poetelor Cornelia Maria Savu şi Riri Sylvia Manor în cadrul proiectului POEZIE LA PRIMA VEDERE.
Cornelia Maria Savu va citi din volumul “marieroumanie/ cartea noroiului”, în pregătire la Editura Brumar. Riri Sylvia Manor va citi în premieră din volumul în curs de apariţie „Pestriţ”.
Lectura publică a poetelor Cornelia Maria Savu şi Riri Sylvia Manor este a patra întâlnire din cadrul programului POEZIE LA PRIMA VEDERE organizat de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti – Secţia Poezie. Au citit până acum texte în primă audiţie poeţii Ioan Zubaşcu, Bogdan O. Popescu şi Paul Vinicius.
Moderatorul întâlnirii: Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti.
Parteneri media: www.agentiadecarte.ro , revista CULTURA şi www.tamada.ro .
“Două importante voci ale poeziei române, Cornelia Maria Savu şi Riri Sylvia Monor, cu o poezie în care forţa textuală ori livrescă devine un mod autentic de a (re)citi viaţa, vor citi în primă audiţie din viitoarele lor cărţi de poezie. Cărţi care, sunt convins, vor rezona spiritual şi estetic cu ascultătorul şi cititorul profesionist de poezie “, a declarat Dan Mircea Cipariu, coordonatorul proiectului POEZIE LA PRIMA VEDERE.
Cornelia Maria Savu s-a născut la 4 septembrie 1954 la Vatra Dornei, judeţul Suceava. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română (seţia română-engleză) a Universităţii Bucureşti în 1977. Autoare a volumelor de versuri: Totem în alb, Editura Albatros 1973, Uraniu, forme şi oameni de zăpadă, Editura Eminescu, 1978, Emblema, Editura Eminescu, 1980, Aventuri fără anestezie, Editura Eminescu, 1983, Semne de viaţă, Editura Eminescu, 1987, Roman cu sertare, Editura Vinea, 2005. Profesoară de limba engleză, editor la Editura Ion Creangă, redactor, şef departament, editorialist, editor senior la cotidianul Curierul naţional şi la revista Cultura. Premiul Nicolae Labiş pentru poezie. Premiul pentru jurnalism cultural al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru jurnalism cultural al Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editorilor din România (APLER), Premiul pentru jurnalism cultural al revistei Tomis, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer conferit de preşedintele României, Premiul pentru poezie al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul Roman cu sertare (2005).
Riri Sylvia Manor s-a născut în Romania, unde a şi absolvit Facultatea de Medicină Bucureşti, (1962). Specializare Oftalmologie la Spitalul Universitar din Israel, specializare Neuro-Oftalmologie, la Spitalul Belinson, Universitatea Tel-Aviv si Universitatea din San Francisco-California. Este primul medic care a introdus Neuro-Oftalmologia în Israel. A început studiul acestei ramuri a Oftalmologiei, cât şi a celei de Neuro-Chirurgie, cu renumitul profesor Harden Askenazy, elev al profesorului Arsene. A publicat peste 60 de studii şi cercetări ştiinţifice şi capitole în cărţi de specialitate în literatura medicală anglo-americană. Participantă activă la Congresele Internaţionale de Neuro-Oftalmologie şi Neuro-Chirurgie. Membră a Societăţii Europene de Neuro-Oftalmologie, Membră a Societăţii Nord-Americane de Neuro-Oftalmologie, întemeietoare a Cercului Israelian de Neuro Oftalmologie. Riri Sylvia Manor este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Trebuie menţionat, de asemenea, că este atât în Israel, cât şi în România, o foarte apreciată poetă, cel mai recent volum al ei, „Save As”, Editura Paralela 45, fiind publicat în limba română în 2007.