La Editura Ex-Ponto din Constanţa se poate găsi o trilogie semnată Vera Cordonescu, Otravă roz, iubirea (2008), ne semnalează chiar autoarea, pentru AgenţiadeCarte.ro.
Formată din volumele Alunecând pe panta aventurii, Nu se moare din dragoste, În capcana Păianjenului, această trilogie urmăreşte traseul unei iubiri extraconjugale, proscrisă de societate. O poveste imposibilă de iubire într-un context social restrictiv, căruia i se adaugă incompatibilităţile dintre cei doi parteneri. Tarele unei combinaţii nefericite de tipologii umane, o aventură imposibilă între o femeie posesivă, exaltată şi orgolioasă şi un bărbat ezitant şi nehotărât. O iubire neputincioasă, într-o perioadă de restricţii.
„Conceput în ultimii ani ai dictaturii comuniste, fără a se erija într-o critică a regimului, romanul reuşeşte să creioneze cu precizie şi sarcasm, prin repere succinte, dar vii, tabloul unei epoci de tristă amintire, când oamenii erau traşi la indigo după modelul eticii şi echităţii socialiste, iar comunicarea îmbrăca formele aberante ale limbii de lemn, când se ridicau osanale iubitului Conducător în timp ce frigul, întunericul, foametea, magazinele cu rafturi goale, graniţele închise făceau din România o oală sub presiune ce avea să explodeze în decembrie 1989. “, spune autoarea despre această trilogie.
“Stilul direct, frust, nesofisticat serveşte bine o poveste de dragoste fascinantă, care obligă Cititorul la o lectură de un interes deosebit. Literatură autentică proiectând, în acelaşi timp, şi o frescă socială şi politică, vie şi de un realism crud, a ultimilor douăzeci de ani trăiţi în Comunism. Analiza psihologică profundă, sarcasmul şi ironia subţire susţin scrierea pe întregul parcurs. Aşadar putem afirma că trilogia este o reuşită certă, care adaugă Literaturii Române încă un nume.”, se exprimă în legătură cu această trilogie scriitorul Arthur Porumboiu.
Vera Cordonescu s-a născut la 13 mai 1950 în satul Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea. Este absolventă, în 1973, a Universităţii Bucureşti, Facultatea de limbi romanice şi clasice, secţia limba franceză – limba română. A publicat articole, proză, poezie, traduceri în revistele Tomis, Metafora, Ars amandi , Sphère (Franţa), Europésie (Franţa), Dynamis, Vatra, Albatros, cotidianul Cuget liber, a realizat interviuri la Radio Constanţa. A participat, în calitate de coautor, la elaborarea şi publicarea lucrării Par mots et par textes – Choix de textes et applications, Ed. Mondograf – Infcon, 1995 şi a culegerii de glume cu finalitate didactică Cartea veseliei – 1001 de glume, Ed. Muntenia, 1991. În 1997, publică mini romanul Întâlnirea, Ed. Leda, iar în 2008, apare trilogia Otravă roz, iubirea, Ed. Ex Ponto.