spot_img

O carte interzisă în Arabia Saudită sau despre debutul unei scriitoare din Riad

În librăriile din ţară a apărut primul chick-lit, Fetele din Riad de Rajaa al-Sanea, Editura Polirom, colecţia CHIC, o poveste neobişnuită de iubire petrecută pe tărâmuri islamice. 

Acest volum reprezintă debutul scriitoarei Rajaa al-Sanea şi a fost tradus de aceasta, din necesitate, din limba arabă, în engleză. Publicat la prestigioasa editura Penguin, romanul a fost imediat interzis în Arabia Saudită. Chiar dacă nu a fost bine primit în ţara de origine a scriitoarei, volumul a fost finalist în competiţia pentru Dublin Literary Award, în 2009.

Totodată, cartea a fost receptată excelent de către critici. Ziarul Los Angeles Times scria: „Romanul unei tinere curajoase, inteligente. Una dintre acele cărţi care au puterea de a cutremura o societate clădită pe principii opresive.”; The Washington Post: „Un roman care sparge tabuurile.”; Time: „Încercaţi să vă imaginaţi genul de drame care se petrec în Totul despre sex – însă mutaţi acţiunea din New York, în oraşul Riad!”

Rajaa al-Sanea spune această poveste în cunoştinţă de cauză şi o completează cu contradicţiile şi trădările care par să definească viaţa de zi cu zi. Este vorba despre un chick-lit în toată puterea cuvântului, însă imaginaţi-vă genul de drame, oricât de emoţionante, care se petrec printre tinerii din Occident şi transpuneţi-le într-un mediu în care dacă o femeie este văzută cu chipul descoperit în public are toate şansele să declanşeze un scandal, nu poate avea întâlniri amoroase decât sub ochii rudelor, iar pentru un bărbat, să le curteze înseamnă să se ţină la kilometri distanţă fără a le scăpa o clipă din ochi!

Romanul vă va ţine în suspans până la sfârşit, şi veţi urmări îndeaproape povestea a patru prietene din familii saudite, reprezentante ale unei clase sociale înstărite şi educate, care urmează cursurile unor facultăţi din Riad, Chicago şi San Francisco. Întreţin legătura între ele- şi cu băieţii din vieţile lor, pe chat room-uri sau la telefoanele mobile. Cu toată tehnologia modernă, viaţa celor patru este profund marcată de tradiţii străvechi ce sancţionează orice libertăţi moderne. Logodnicul lui Sadeem o părăseşte după ce face sex cu el. Soţul lui Gamrah divorţează de ea, după ce ea descoperă că acesta are o aventură. Michelle şi Faisal se adoră, dar el renunţă la ea, la cererea propriei familii. Poliţia arestează un cuplu într-o cafenea, dar majoritatea familiilor nu au nevoie de ajutorul autorităţilor ca să intervină fără menajamente în vieţile fiicelor şi surorilor lor.

Nu mi-a trecut niciodată prin cap, atunci când îmi scriam romanul, că îl voi publica în altă limbă decât araba. Nu m-am gândit că lumea occidentală ar putea fi interesată cu adevărat. Mi se părea, ca multor alţi saudiţi, că Occidentul ne percepe încă fie romanţat, ca tărâm al celor o mie şi una de nopţi şi ţara unde şeici bărboşi stau în corturi înconjuraţi de un harem minunat, fie din perspectiva politică, drept ţara care a dat naştere lui Ben Laden şi altor terorişti, ţara în care femeile se îmbracă în negru din cap până-n picioare şi unde fiecare casă are în curte sonda ei de petrol! Prin urmare, ştiam că va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să schim acest clişeu. Dar succesul de care s-a bucurat cartea mea în lumea araba a fost suficient ca să facă din mine o membră a societăţii intelectuale arabe, ceea ce părea să atragă anumite responsabilităţi. Mai mult, provenind dintr-o familie care preţuieste alte culturi şi naţiuni şi fiind o saudită mândră, am simţit de datoria mea să dezvălui lumii occidentale o altă latură a vieţii din Arabia Saudită.
În versiunea arabă a romanului, am amestecat araba clasică şi limba care reflectă araba corcită a lumii moderne – există dialectul saudit (mai multe asemenea dialecte), libaneză-arabă, engleză-arabă şi multe altele. Cum nimic din toate astea nu ar fi avut înţeles pentru cititorul care nu e arab, a trebuit să modific oarecum textul original. De asemenea, a trebuit să adaug anumite explicaţii, care sper că-l vor ajuta pe cititorul occidental să înţeleagă mai bine esenţa textului, care a fost scris iniţial în arabă.
Pentru a fi însă corectă, va trebui să subliniez că fetele din roman nu le reprezintă pe toate fetele din Riad, dar le reprezintă pe multe dintre ele.
Sper ca atunci când veţi termina cartea vă veţi spune în sinea voastră:“O, da. E o societate islamică foarte conservatoare. Femeile de acolo chiar trăiesc sub dominaţia bărbatului. Dar ele sunt pline de speranţă, de planuri, de hotarâre şi de visuri. Şi se îndrăgostesc şi apoi le trece, aşa cum se întâmplă tuturor.”
Şi sper că veţi înţelege, de asemenea, că aceste femei încep să-şi croiască propriul drum – nu drumul Occidentului, ci unul care păstrează ce e bun din valorile religiei şi culturii noastre, permiţând, în acelaşi timp, reforma.”
spune chiar autoarea despre acest volum de debut excepţional.

Rajaa al-Sanea a crescut în oraşul Riad, din Arabia Saudită, într-o familie de doctori. În prezent trăieşte şi studiază la Chicago, dar intenţionează să revină în ţară după terminarea studiilor. Este în vârstă de 25 de ani, iar Fetele din Riad este romanul ei de debut.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508