În catalogul celor mai recente cărţi publicate de Polirom, colecţia Ego-Grafii, se numără şi volumul lui Matei Vişniec, “Cronica ideilor tulburătoare sau despre lumea contemporană ca enigmă şi amărăciune”.
Matei Vişniec este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi contemporani. Piesele sale au fost montate în peste 25 de ţări. Trăieşte în Franţa din 1987, fiind revendicat atât de literatura română, cât şi de cea franceză.
„Imaginaţi-vă deci, dragi cititori tineri, următoarea situaţie: sunteţi cu părinţii voştri într-o maşină şi, evident, ei se află la volan. Iar la un moment dat, după ce părinţii voştri constată (fără să înţeleagă de ce) că volanul s-a blocat şi că frânele nu mai funcţionează şi în timp ce maşina se îndreaptă cu o viteză din ce în ce mai mare spre o prăpastie, cei care v-au crescut şi v-au educat (şi care vă iubesc, de altfel) vă spun: “Dragii noştri, acum e rândul vostru să conduceţi, haideţi să vă învăţăm cum trebuie făcut, veniţi să preluaţi volanul…”.
Cronicile ideilor tulburătoare sunt născute din prudenţa şi stupoarea cu care am învăţat să privesc actualitatea, după 20 de ani de exercitare a profesiei de jurnalist, mai întâi în cadrul BBC la Londra şi apoi în cadrul Radio France Internationale la Paris. Personal, cred că informaţia a devenit o junglă oprimantă prin abundenţa şi aspectul ei spectacular şi că tinerii ar trebui să cunoască încă din şcoală câteva reguli privind circulaţia prin hăţişul informaţiei.”, spune Matei Vişniec despre lumea contemporană înfăţişată în acest nou volum.