Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, miercuri 3 martie, de la ora 18.00, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei, 115), la lectura scriitorilor Alexandru Potcoavă (proză) şi Andrei Dósa (poezie). O întâlnire moderată de Claudiu Komartin.
Alexandru Potcoavă (n. 1980, Timişoara) a debutat devreme cu poezie: volumul “Iar Bianca sta-n Alex” (Marineasa, 2001) anunţa apariţia unui nou val de scriitori formaţi în jurul cenaclului “Pavel Dan”, spaţiul în care se formaseră, cu douăzeci şi cinci de ani mai devreme, poeţi ca Ion Monoran sau Mircea Bârsilă. După un premiu pentru debut acordat de filiala Timiş a Uniunii Scriitorilor, Alex Potcoavă a mai publicat romanul “Pavel şi ai lui” (Brumar, 2005), pentru care a fost nominalizat la premiile revistei “Cuvântul”. În timpul scurs de atunci, a continuat să scrie, exersându-se convingător în toate genurile: poezie, teatru (punând pe picioare la Timişoara un îndrăzneţ proiect de teatru alternativ, pentru care a scris mai multe piese, printre care “Barometru”, “Trafic” sau “Ofertă specială”) şi roman. Alexandru Potcoavă citeşte la Institutul Blecher din romanul în lucru “De florile mărului”, o proză condusă excelent, cu personaje bine conturate, dialoguri uneori savuroase şi cu o naraţiune în care ghiceşti un prozator matur, pregătit, la nici 30 de ani, să construiască pe spaţii largi, cu inteligenţă şi acuitate.
Andrei Dósa (n. 1985, Braşov) este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi masterand la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. Membru, din 2007, al atelierului de scriere creatoare Lumina de Avarie, în jurul căruia s-a format un grup ce merită urmărit, Dósa a participat în 2009 la cea de-a noua ediţie a Maratonului de Poezie de la Braşov. Poet deopotrivă ludic şi grav (capabil să exclame “Lasă epuizarea sexuală să te acopere / ca cearşaful cu care se acoperă morţii!”), tentat câteodată de scenarii ce amintesc de Cristian Popescu (“Lucrurile părinţilor”), alteori de măştile unui elegiac sarcastic din familia lui Alexandru Muşina, Andrei Dósa îşi conturează cu fiecare nou text o voce inconfundabilă. Direct şi caustic, tânărul poet scrie cel mai bine, făcând un arc peste timp, în spiritul “subiectivităţii angajate” a lui Rolf Bossert (“îşi încep ziua de muncă / nerăbdători / zâmbetele lor seamănă cu / o conservă deschisă cu cuţitul // ei vorbesc doar / despre lucruri serioase / de parcă limba lor ar fi fixată /cu un ac de cravată”). Cu astfel de poeţi, literatura deceniilor următoare nu are cum să arate rău.
Moderator: Claudiu Komartin (n. 1983, Bucureşti) a publicat volumele de versuri Păpuşarul şi alte insomnii (Vinea, 2003, 2007), Circul domestic (Cartea Românească, 2005) şi Un anotimp în Berceni (Cartier, 2009), pentru care a primit mai multe premii, printre care Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru debut (2004) şi Premiul Academiei Române pentru poezie (2007). Coautor al piesei Deformaţii (2008), Komartin a tradus literatură din limbile franceză, engleză şi italiană (Le Clézio, Pasolini, Matthew Sweeney, Philippe Claudel, Denise Duhamel).
Clubul de lectură Institutul Blecher a luat naştere în septembrie 2009, la aniversarea, aproape trecută cu vederea în spaţiul public românesc, a centenarului Max Blecher. În prim-plan se vor găsi scriitorii cei mai valoroşi şi mai activi ai momentului, dar şi tinerii încă nedebutaţi, în formare. Pentru a îşi aminti de un scriitor exemplar, acest proiect se află sub tutela lui Max Blecher, un model posibil pentru scriitorii tineri din orice epocă. De la începuturile sale, Clubul de lectură Institutul Blecher a funcţionat şi în spaţiul virtual, prin intermediul unui blog (http://institutulblecher.blogspot.com) al cărui număr de accesări a crescut de la o ediţie la alta. Astfel, Institutul Blecher iese din tiparele cenaclului clasic, fiind un club de lectură şi de discuţii pentru începutul secolului XXI. Aici, oamenii nu vin să asculte, ci pentru a se exprima. Formatul clubului de lectură umple un gol resimţit atât în spaţiul public bucureştean, cât şi în mediul virtual, împăcând astfel două lumi între care părea să existe o ruptură ireconciliabilă. La Institutul Blecher au citit: Dan Coman, Sorin Despot, Vasile Leac, Mihai Duţescu, Vasile Ernu, Ilieş Gorzo, Dumitru Bădiţa, Andrei Ruse, Adela Greceanu, Adrian Diniş, Ştefan Manasia, Gabriela Toma, Mugur Grosu, Stoian G. Bogdan, Cosmin Perţa, Moni Stănilă, Radu Vancu, Ioana Bogdan, Teodor Dună, Augustin Cupşa, Marin Mălaicu-Hondrari şi Gabriel Daliş. Întâlnirile clubului de lectură se derulează sub egida Uniunii Scriitorilor din România, săptămânal, miercuri de la ora 18:00, la Sala Oglinzilor.